Kataja: Sukupolvenvaihdosten vero-ongelmat on nyt hoidettu

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Sampsa Kataja (kok.) katsoo, että sukupolvenvaihdosten perintöverojen maksuajan pidentäminen kymmeneen vuoteen nykyisestä viidestä on merkittävä kädenojennus yrittäjille. Hänen mielestään sukupolvenvaihdoksista ei enää pitäisi tulla ongelmia verotuksen osalta.

sukupolvenvaihdos
Kansanedustaja Sampsa Kataja.
Kansanedustaja Sampsa Kataja.Yle

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok.) katsoo, että sukupolvenvaihdoksista ei enää aiheudu vero-ongelmia yrittäjille, kun perintöveron maksuaika pitenee kymmeneen vuoteen.

Nykylain mukaan perinnön tai lahjan saajalla on maksuaikahuojennukseen oikeuttavassa sukupolvenvaihdostilanteessa viisi vuotta aikaa maksaa veronsa.

Hallitus esitti, että aika pidennettäisiin seitsemään vuoteen, mutta valtiovarainvaliokunta esittää maksuajan pidentämistä kymmeneen vuoteen.

"Ongelmat ratkaistu"

Viime aikoina eräät suurten yritysten omistajat ovat siirtäneet kirjojaan ulkomaille, koska he katsovat, että perintöverotus on Suomessa liian kovaa sukupolvenvaihdoksissa. Katajan mukaan on selvää, että jatkossa perintöverosta ei aiheudu sukupolvenvaihdoksissa ongelmia.

Hyvin suunniteltuna veron määrä on kolme prosenttia perinnöstä, ja sen voisi jakaa kymmenelle vuodelle.

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.)

– Hyvin suunniteltuna veron määrä on kolme prosenttia perinnöstä, ja sen voisi jakaa kymmenelle vuodelle. Perintöverotuksen ongelmat sukupolvenvaihdosten aikana on nyt ratkaistu. Nyt voidaan keskittyä tärkempiin asioihin kuten työn verotuksen tasoon, Kataja sanoo.

Ratkaisuksi perintöveron sukupolvenvaihdoksissa tuomiin ongelmiin on Suomessa esitetty monenlaisia muitakin malleja muun muassa Ruotsista.

– Nyt tehty ratkaisu on perustuslain mukainen ja asettaa kaikki perijät samalle viivalle. Ruotsin malli suosii rikkaimpia perijöitä, Kataja sanoo.