Lasten toive toteutuu – onkipaikka päiväkodin lähelle Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa on aloitettu Kutalanjoen kunnostus. Kunnostuksessa jokiuomaa laajennetaan ja virtapaikkoja kivetään. Kunnostusta oli esittänyt lähistön päiväkoti, jonka lapset olivat toivoneet omaa onkipaikkaa. Nyt toive toteutuu.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnassa aloitettiin viime maanantaina Kutalanjoen kunnostustyöt, jossa joen uomaa laajennetaan parissa paikassa. Lisäksi kolmessa kohdassa jokiuoman virtapaikkoja kivetään muodostamaan suojapaikkoja kaloille, kertoo ympäristökoordinaattori Heidi Kontio Vanajavesikeskuksesta.

Katumajärvestä pääradan ali virtaava joki laskee Vanajaveteen. Kutalanjoella on mittaa vain 1,7 kilometriä ja nimestään huolimatta se on enemmänkin puro kuin joki. Vedenlaatu on joessa ollut pääosan ajasta vähintään tyydyttävää. Kunnostuksilla haetaan ensisijaisesti maisemallista vaikutusta.

Kunnostusta tehdään enemmän ihmisnäkökulmasta kuin kalojen vuoksi.

Heidi Kontio

Kutalanjoen kunnostustarpeita selvitettiin maastokatselmuksin vajaat kaksi vuotta sitten. Elokuussa 2013 joen virtapaikkojen kalastoa tutkittiin sähkökalastuksella. Kutalanjoen kalasto osoittautui ahvenvaltaiseksi, mutta myös särkeä löytyi paljon. Taimenta ei tavattu, vaikka sekin olisi mahdollista.

– Kunnostusta tehdään enemmän ihmisnäkökulmasta kuin kalojen vuoksi. Tästä haetaan mukavaa lähivesikohdetta. Kivet lisäävät monimuotoisuutta ja antavat potentiaalia jopa taimenille viihtyä täällä, sanoo Kontio.

Onkipaikkaa käytiin jo katsomassa

Tähän saakka Kutalanjoki on virrannut likimain unohdettuna ryteikköjen läpi. Kunnostuksella sen arvoa nostetaan myös ihmisten silmissä. Toinen kaivuukohteista valittiin sen perusteella, että läheinen Kutalan päiväkoti oli toivonut itselleen onkipaikkaa.

– Pari-kolme vuotta on odotettu, että päästäisiin tänne lasten kanssa luontoretkelle ja kalastamaan, kertoo lastentarhanopettaja Marjatta Muhonen.

Vielä keskiviikkona lapset eivät ongelle päässeet, sillä joen ranta-alue oli niin pehmeää, että saappaat upposivat sinne.

– Oli ihan lasten oma keksintö ottaa vavat jo tänne mukaan ja tulla katsomaan paikkaa, jossa kaivinkone oli tehnyt töitä. Kunhan paikat saadaan täällä kuntoon, niin varmasti tulemme tänne kalaan, lupaa Muhonen.