Katujen harjaus alkaa tehostetusti Hämeessä

Katujen ja väylien kunnosta vastaava mestari Markus Lahtinen Hämeenlinnan Linnan Infrasta vakuuttaa, että harjattavaa riittää, sillä soraa ja hiekkaa on talvella kylvetty kaduille aiempaa enemmän. Kansalaisille kyseessä on viikkoja kestävä pölykoettelemus. Työt etenevät keskustasta ja pääkaduilta kohti laitakaupunkia.

katot
Lakasinkone ajaa hitaasti pitkin pihaaluetta
Maanantaiaamuna piha-alueita pestiin Hämeenlinnan Verkatehtaalla.Miki Wallenius / Yle

Hämeenlinnassa katuharjaamista kokeiltiin jo maaliskuun alussa, mutta työt päätettiin siirtää maaliskuun toiselle viikolle. Näin odoteltiin katujen sulamista.

Hämeenlinnassa harjaukset alkavat kantakaupungista ruutukaava-alueelta. Läpikulku- ja pääväylät ovat työlistalla ensimmäisinä. Viimeisenä harjataan kevyenliikenteen väylät, kertoo kadunpidosta vastaava mestari Markus Lahtinen.

Hiekkaa on nyt kyllä paljon. Enemmän sitä on kylvetty kuin vuosiin.

Markus Lahtinen

– Hiekkaa on nyt kyllä paljon. Enemmän sitä on kylvetty kuin vuosiin. Talvella kelit ovat olleet niin liukkaat ja vaihtelevat, että katuja ja teitä on jouduttu soraamaan tehostetusti, kertoo Markus Lahtinen.

Katupölystä kiusaa monille

Hengitys- ja allergiasairauksista kärsiville raskas hiekoitus ja sen harjaus on huono uutinen. Katupöly kulkeutuu aina keuhkoputkiin asti. Katupöly tuntuu nenässä, suussa ja silmissä. Hengityssuojain on Suomessa vähän käytetty, mutta tehokas apukeino pölyltä suojauduttaessa, kertoo Allergia- ja Astmaliitto (siirryt toiseen palveluun) ry. tiedotteessaan 3.3.2015.

Allergia- ja astmaliiton mukaan kuntien ja kiinteistön omistajien tulisikin harjata heti kostealla hiekat pois niin aikaisini kuin se on mahdollista. Hämeenlinnassa maaliskuun toisella viikolla alkava katujen kevätpuhdistus kestää toista kuukautta.

– Vappuun mennessä katujen tulisi olla ainakin pääosin kesäkunnossa, kertoo vastaava mestari Markus Lahtinen.

Muutamissa kunnissa kerrotaan jo etukäteen muun muassa verkkosivuilla, missä päin keväällä katuharjauksia on käynnissä. Tällainen tieto on hyvä kuntalaisille, jotka haluavat kiertää kaikkein pölyisimmät paikat. Hämeenlinnassakin asia on harkinnassa, mutta vielä täksi kevääksi palvelua ei ole.

Kokemusta reittien julkaisemisesta silti on Hämeessäkin. Hämeenlinnan kantakaupungin suurimpia harjattavia väyliä ovat Viipurintie, Parolantie, Poltinahontie ja Turuntie.

– Harjauksen reittikartan julkaiseminen edellyttäisi työkoneiden ja suunnitelmien seurantajärjestelmää. Hämeenlinnassa on talven hiihtolatutiedotteissa käytössä juuri tällainen järjestelmä, mutta katujen kunnossapidossa sitä ei vielä ole. Harkinnassa kuitenkin sellainen jo on, kertoo Lahtinen.

Hiekan poisto ulkoistettu

Hämeenlinna teettää katujen harjaukset ulkoistetusti urakoitsijoilla. Kaupunki on ohjeistanut harjaajia veden käytöstä.

– Jos kelit kuivuvat, harjaus- ja hiekankeräyslaitteissa on käytössä kastelujärjestelmä, Markus Lahtinen kertoo. Tarkoitus on kastella katuja harjattaessa, että pöly ei leviäisi kovin laajalle. Katuja voidaan myös kastella etukäteenkin, jotta pölyt eivät leviäisi kuivalla ilmalla.

Pääkatujen jälkeen siirrytään harjaamaan kokoojakatuja ja viimeisinä ovat vuorossa kevyenliikenteen väylät. Myös keskustan kiinteistöt ovat poistaneet jo talven hiekkoja pihoiltaan.