1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Silvio Berlusconi palaa vapaalle jalalle

Italian entinen pääministeri suoritti veropetoksesta määrätyn yhdyskuntapalvelun loppuun perjantaina. Ensi viikolla selviää, jatkuuko Silvio Berlusconin oikeustie seksinostojutussa.

Ulkomaat
Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi saapui suorittamaan yhdyskuntapalvelua Milanossa 24. toukokuuta 2014.
Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi saapui suorittamaan yhdyskuntapalvelua Milanossa 24. toukokuuta 2014.Matteo Bazzi / EPA

Silvio Berlusconi hymyili ja vilkutti saapuessaan perjantaina suorittamaan viimeistä päiväänsä yhdyskuntapalvelua milanolaisessa dementikkojen hoitokodissa. Hän on käynyt hoitolaitoksessa viikoittain viime vuoden huhtikuusta alkaen sovittamassa vuonna 2013 veropetoksesta annettua tuomiota.

Berlusconi antoi julkisuuteen lausunnon, jonka mukaan hänen aikansa vanhainkodissa on ollut "koskettava kokemus". Hän ilmoitti myös aikovansa käydä hoitolaitoksessa vapaa-ajallaan jatkossakin. Lehtitietojen mukaan entisellä pääministerillä on ollut tapana laulaa hoitokodin asukkaille.

Berlusconin tuomioon kuuluvat kotiaresti ja matkustusrajoitukset purkautuvat sunnuntaina. Hän on päässyt matkustamaan Roomaan vain kolmena päivänä viikossa.

Seuraava etappi Silvio Berlusconin oikeudenkäyntien jatkumossa on kuitenkin jo ensi viikon tiistaina, jolloin Italian korkein oikeus ottaa kantaa vetoomustuomioistuimen antamaan ratkaisuun seksinostojutussa.

Vetoomustuomioistuin totesi Berlusconi syyttömäksi seksin ostamiseen alaikäiseltä ns. Bunga bunga -jutussa. Aiemmin alioikeus oli tuominnut hänet seitsemän vuoden vankeuteen ja elinikäiseen virkakieltoon. Tuomion mukaan Berlusconi oli ostanut seksiä 17-vuotiaalta Karima el-Mahrougilta järjestämissään seksijuhlissa.

Korkein oikeus voi palauttaa jutun vetoomustuomioistuimeen, jolloin tuomion uhka palaa entisen pääministerin ylle.

Samaan aikaan Berlusconia vastaan on vireillä muitakin oikeustoimia. Häntä tutkitaan todistajina toimineiden nuorten naisten lahjomisesta Bunga bunga -jutussa. Lisäksi hänen epäillään lahjoneen senaattorin vuonna 2006 liittymään puolueeseensa. Juttu kuitenkin raukeaa vuoden lopulla.

Lähteet: AFP