EU saattaa aikaistaa päätöstä Venäjä-pakotteiden jatkamisesta

Myös uusien pakotteiden tarvetta selvitetään. Ulkoministerit keskustelevat Venäjän ja Ukrainan tilanteesta Riiassa.

Ulkomaat
EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini, Ranskan ulkoministeri Fabius Laurent ja Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics tapasivat Riiassa 6. maaliskuuta.
EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ja Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics tapasivat Riiassa 6. maaliskuuta. Ilmars Znotins / AFP / Lehtikuva

EU-maat miettivät keinoja ylläpitää painetta Venäjää kohtaan. Ylen tietojen mukaan EU-maat saattavat aikaistaa päätöstä heinäkuussa asetettujen talouspakotteiden jatkamisesta. Päätös olisi tehtävä viimeistään kesäkuussa. Se saatetaan tehdä jo lähiaikoina, jos tilanne Ukrainassa ei helpotu.

EU otti Venäjän vastaisia talouspakotteita käyttöön useissa eri vaiheessa. Krimin miehityksen jälkeen asetetut pakotteet ovat olleet voimassa lähes vuoden. Keskeisistä talouspakotteista ensimmäiset tulivat voimaan heinäkuussa, sen jälkeen kun hollantilainen matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa. Pakotepäätös on voimassa vuoden.

EU:n ulkoministerit keskustelevat Venäjästä ja Ukrainasta parhaillaan, epävirallisessa kokouksessa Latvian Riiassa.

– Pidentämispäätöksen tekeminen nyt voisi olla järkevää, Ruotsiin ulkoministeri Margot Wallström sanoi kokouksen alla.

Ruotsi on ollut ankaralla linjalla vaatimassa Venäjän-vastaisia toimia, samoin Baltian maat. EU-maiden pitää kuitenkin päättää pakotteista yhdessä.

– Kaikki ovat yhtenäisyyden puolesta. Yhtenäisyys siitä, että ei tehdä mitään, ei ole minua varten. Meidän on saatava yhdessä jotain aikaan, sanoo Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius.

Tiistaina suurten EU-maiden johtajat keskustelivat Ukrainan tilanteesta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti Venäjää, että EU saattaa asettaa uusia talouspakotteita, jos Minskin sopimusta ei kunnioiteta. EU-maiden johtajat keskustelevat asiasta huippukokouksessaan kahden viikon päästä.