Sonckin suunnittelema vesitornivanhus on taas kukoistuksessaan – sisälle sinne ei enää pääse

Pietarsaaren historiallisesti arvokas vesitorni on jälleen käytössä. Takana on puoli vuotta kestänyt korjausurakka ja miljoona euroa. Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema 85-vuotias vesitorni tasaa kaupunkilaisten vedenkäytön vaihteluja. Se toimii myös vesivarastona esimerkiksi tulipalon sattuessa. Sisälle ei kuitenkaan kaupunkilaisilla ole enää asiaa.

Kotimaa
Kuvassa vesitorni ulkoa päin.
Kalle Niskala / Yle

Taivaanvuorenkadulla sijaitseva Pietarsaaren vesitorni kohoaa entistä uljaampana 60 metrin korkeuteen. Remontin aikana julkisivun tiilet, ovet ja ikkunat on kunnostettu ja osittain uusittu, peltikatto on uusi, samoin ylätasanteen kaide. Vesitornissa on myös uusittu lämmitys, sähköt, salamasuojaus, vesisäiliö, putket ja huuhtelujärjestelmä.

Vielä korjauksen alla ovat pinnan korkeusmittaus sekä tietojen siirto tornista vesivalvomoon. Merkkinä historiasta on säilytetty vanha pannuhuone, jossa on 60-luvulla käytöstä poistettu hiilikattila ja hiiliä.

Kunnostuksen jälkeen vesitornin huolto helpottuu, sen takaa uusi ja nykyaikainen huuhtelujärjestelmä pumppuineen. Lisäksi veden näytteenotto on jatkossa helpompaa. Sisälle vesitorniin ei kaupunkilaisilla kuitenkaan ole enää asiaa.

Ainakin seuraavat 50 vuotta se näillä korjauksilla kestää.

Markku Kaksonen, Pietarsaaren Vesi

– Se on meidän vedenjakeluverkon osa, talousvesisäiliö ja me haluamme sitä varjella. Emme halua ottaa riskejä sen suhteen, että juomavesi jollakin tavalla pilaantuisi tai likaantuisi tai jotain tapahtuisi. Se on myös yleinen turvallisuusriski. Ylös on avoportaat emmekä halua järjestää sinne mitään kansainvaellusta. Se on tällainen valvontakysymys ja vastuukysymys, Pietarsaaren Veden toimitusjohtaja Markku Kaksonen painottaa.

Pietarsaaren vesitorni otettiin käyttöön vuonna 1931. Markku Kaksonen uskoo, että kaupungin vesihuollon tärkein elementti palvelee vielä pitkään.

– Ainakin seuraavat 50 vuotta se näillä korjauksilla kestää. Sää ja tuuli tekevät toki tuhojaan tiiliverhoiluun jatkossakin.