"Eurajoen oudot paakut peräisin puhdistamolta"

JVP-Euran mukaan Eurajoen pinnalla havaitut uudet paakut ovat peräisin puhdistamolta. Puhdistamo on ryhtynyt toimiin tilanteen korjaamiseksi.

luonto
Eurajoki
Tapio Termonen / Yle

Eurajoesta löydetyt uudet paakut ovat todennäköisesti peräisin jätevedenpuhdistamo JVP-Euran purkuputken huoltokaivoista.

Vaahtomaisia paakkuja havaittiin Eurajoessa helmikuun alkupuolella. Samaan aikaan Eurajoen virtaama oli väliaikaisesti pienentynyt ja joenpinta oli laskenut poikkeuksellisen alhaalle. Vastaavanlaisia paakkuja havaittiin myös keväällä 2014, jolloin ne todettiin vaarattomiksi.

JVP-Eura tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että uusien paakkujen samanaikainen ilmaantuminen pienemmän joen viraaman kanssa viittaa siihen, että jokiveteen on päässyt puhdistamolta hetkellisesti tavallista enemmän kiintoainetta.

Putkilinjaan siivilöitä

Vedenpuhdistamo JVP-Eura on jo ryhtynyt toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi. Purkuputkilinjan kaivoihin on asennettu siivilöitä, joiden pitäisi estää kaivoon muodostuvien paakkujen pääsy Eurajokeen, vaikka jokiveden pinta laskisi.

Jätevedenpuhdistamo JVP-Euran ongelmat ovat viime vuosina pilanneet Eurajoen vettä, ja jokivesi on ollut useita kertoja käyttökiellossa.

Ongelmat johtuvat muun muassa puhdistamon riittämättömästä kapasiteetista.

17:27 korjattu: Tiedotteen on tehnyt JVP-Eura.