Jätskiautoyrittäjä laajentaa luottavaisena – monta asiaa tehdään tällä kertaa toisin

Suomen Jätskiauton toiminta laajentuu tänä keväänä kattamaan lähes koko maan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Keski-Pohjanmaan kattaa jatkossa yrittäjä, jonka pääpaikka on Oulussa. Hänen myyjänsä ajavat aina Vaasaa ja Laihiaa myöten. Kokkolaan tulee oma varikko ja varasto. Usko tulevaan on vahva, sillä taustaorganisaatio on kutistettu minimiin.

suomen jätskiauto oy
Lähikuva Jäätelötuutista
Mikko Suhonen

Suomen Jätskiauto oy aloitti toimintansa viime keväänä. Edeltäjän eli Suomen Kotijäätelön autojen ajo päättyi edellissyksynä. Jätskiauton toiminta perustuu franchising-malliin, ja jokainen yrittäjä toimii omalla firmanimellään. Tänä keväänä toiminta laajenee kahdeksalle uudelle alueelle.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa alusta asti mukana ollut Pasi Kauranen aloitti viime keväänä neljällä autolla Oulun alueella. Ensimmäisen sesongin rohkaisemana hän laajentaa tänä keväänä ja kattaa Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja pohjoisimmat osat Etelä-Pohjanmaasta niin, että aluetta rajaa idässä nelostie ja etelässä valtatie 16.

Kauranen lähtee laajentamaan luottavaisin mielin:

– Usko on vahva. Viime kesä osoitti, että palvelulle on selvä kysyntä. Henkilökohtaisesti en näe minkäänlaisia ongelmia sen suhteen, etteikö tällä olisi tulevaisuudessa menestystä. Meille riittää, kun saadaa leipä pöytään – ei tarvitse tehdä suuria voittoja.

Kauranen oli mukana myös Kotijäätelön aikana. Mikä nyt yritetään tehdään toisin?

– Toimitusketjut ja logistiset ketjut on hiottu todella kustannustehokkaiksi. Toiminta on muutettu sesonkiluontoiseksi ja taustaorganisaatio on niin pieni, että sieltä ei tule ylimääräisiä kuluja, luettelee Kauranen.

Käytännössä yksi henkilö eli ketjujohtaja hoitaa keskitetysti koko maan ostot ja markkinoinnin. Kaurasen mukaan plussaa on myös se, että tavaraa toimittaa kolme tehdasta, joten yrittäjät eivät ole vain yhden kortin varassa.

Valikoima laajentunut, jäätelö jyrää silti

Nimestään huolimatta Jätskiautot myyvät myös muita tuotteita, kuten pikkulämmintä ja pullaa. Se on Kaurasen mukaan vastaus asiakkaiden toiveisiin. Uhkaajaksi pizzasta ei silti ole:

– Kyllä jäätelö on ylivoimainen ykköstuote.

Kaurasen uudet myyjät on valittu, ja koulutus alkaa Kokkolassa ensi viikolla. Kokkolaan tulee myös varikko ja kaksi autoa, sillä Keski-Pohjanmaan alue on iso. Sitä paikataan osin Oulustakin. Kokkolasta on vuokrattu kylmätilaa.

Reittejä ajetaan Kokkolassa ja Pietarsaaressa kahden viikon välein, maakunnissa neljän viikon välein.