1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Runoilija Teemu Hirvilammi on kuollut

Vaikea sairaus vei lavarunouden ison persoonan.

kulttuuri

Runoilija Teemu Hirvilammi on kuollut. Hirvilammi kuoli vaikeaan sairauteen torstain ja perjantaina välisenä yönä kotonaan Helsingissä. Hän oli kuollessaan 59 vuoden ikäinen.

Teemu Hirvilammin pitkäaikainen kustantaja ja ystävä, Sammakko-kustannuksen Seppo Lahtinen luonnehtii Hirvilammin merkitystä erityiseksi etenkin runouden esittämisen osalta.

- Hän oli semmoinen iso persoona, ja juuri esittävänä runoilijana täysin omanlaisensa. Kun Melleri oli poistunut keskuudestamme, jäi näitä vanhempia lavarunouden esittäjiä ainoastaan Hirvilammi, Lahtinen sanoo.

Lahtinen luonnehtii Hirvilammin tyyliä omintakeiseksi fennourbaaniksi boheemiudeksi. Vahvan sosiaalisen omatunnon omannut runoilija oli hänen mukaansa aina heikompien ja sivullisten puolella.

Hirvilammi julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa _Aika tallaa torakat _omakustanteena vuonna 1977. Sen jälkeen hänen kokoelmiaan julkaisivat ensin WSOY ja sitten Tammi, kunnes hän vuonna 1999 löysi Sammakko-kustannuksesta viimeisen ja pitkäaikaisimman kustantajansa.

Hirvilammin viimeiseksi teokseksi jäi Vulkaaniset vuodet, joka lmestyi vuonna 2008.

Teemu Hirvilammin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue seuraavaksi