1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Oppositio marssi ulos valiokunnasta: Syynä koulutusrahojen leikkausaikeet

Valiokunta jatkaa keskustelua koulutusrahojen mahdollisista leikkauksista vielä maanantaina. Alun perin valiokunnan piti antaa esityksensä asiasta tänään.

politiikka
Ylioppilaskirjoitukset.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Keskustan, perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat marssivat perjantaina ulos eduskunnan sivistysvaliokunnan kokouksesta. Oppositioryhmät vastustavat toiseen asteen koulutukseen kaavailtuja 260 miljoonan euron leikkauksia. Ne haluavat hylätä myös toisen asteen koulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistamisen. Siitä on laskettu kertyvän 191 miljoonan euron säästöt.

Oppositio arvostelee, että koulutuksen tasa-arvo on uhattuna ja kyseessä ovat vain säästöt, eikä koulutuksen sisällöllinen kehittäminen.

Opposition mukaan valiokunta ei ole ehtinyt käsitellä asiaa riittävästi. Valiokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) puolestaan kuvailee, että asiantuntijoita on kuultu koko kevään ajan, joten asia on tuttu. Perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa asiasta tällä viikolla ja siksi vielä eilen torstaina valiokunta kuuli opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiestä asiasta.

Valiokunta jatkaa asian käsittelyä vielä maanantaina. Alun perin sen piti saada esityksensä tehtyä perjantaina.

Käsiteltävänä on kaksi asiaa, rahoituslaki ja järjestäjäverkkolaki. Koulutuksen järjestäjiä koskevassa laissa määritellään niille uudet kriteerit. Toisen asteen koulutuksen järjestäjiä on Suomessa tällä hetkellä yli 400. Hallituksen esityksen mukaan niiden on haettava lupia uudestaan lokakuun loppuun mennessä. Uudet luvat jaettaisiin ensi keväänä.

– Kaavaillut säästöt tarkoittaisivat jopa joka kolmannen oppilaitoksen sulkemista, sanoo kansanedustaja Silvia Modig (vas.) oppositioryhmien tiedotteessa.

Vahasalon mukaan ei ole minkäänlaista arviota siitä, kuinka moni järjestäjä saisi luvan uusien kriteerien mukaan.

Lue seuraavaksi