1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metsähallitus selvittää valtion mailla kulkevien moottorikelkkareitistöjen tilaa

Metsähallitus selvittää valtion mailla olevien moottorikelkkareitistöjä ja niiden kehittämistarpeita. Samalla päivitetään tarkasti se, kuinka paljon Metsähallituksen hoidettavana on kelkkareittejä ja uria Suomessa.

Moottorikelkkasafari Kuva: YLE / Tapio Nykänen

Kelkkareitistöjä on koko maassa noin 20 000 kilometriä joista Metsähallituksen hallinnoimia on noin kolmannes. Valtaosa Metsähallituksen hallinnoimista reiteistä on Lapissa. Moottorikelkkailu virallisilla reiteillä on ilmaista, koska ne ovat tieliikennelaissa määriteltyjä teitä.

Moottorikelkkaa saa ajaa 15 vuotta täyttänyt. Reiteillä ja tien ylityksissä edellytetään T-luokan ajokortti. Kelkalla ei saa ajaa yleisillä teillä muutoin kuin tietä tai siltaa ylitettäessä.

Metsähallituksen ylläpitämät kelkkaurat ovat maksullisia joille tarvitaan aina uralupa. Lupa on kuitenkin ilmainen oman kunnan alueella. Uraluvan saa Metsähallituksen luvanmyyntipisteistä, puhelinpalvelusta, netistä tai helposti kännykällä.

Selvitys palvelun parantamiseksi

Metsähallituksen Eräpalvelujen erikoissuunnittelijan Hannaleena Mäki-Petäyksen mukaan tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa Metsähallituksen vastuulla olevista kelkkareiteistä ja urista.

- Tilanne on muuttunut vuosien kuluessa niin paljon ja reittien hallinnointi on siirtynyt osin kuntien tai tai yksityisten kelkkapoolien hoitoon, selittää erikoissuunnittelija Hannaleena Mäki-Petäys.

Metsähallitus haluaa nyt käynnissä olevan selvityksen avulla kehittää moottorikelkkailua ja parantaa mahdollisuuksia sekä palvelua asiakkaille.

- Toivotaan tietysti, että se antaa kuvan nykytilanteesta ja voidaan kehitystoimenpiteet perustaa ajankohtaiseen ja tutkittuun todelliseen tietoon. Meillä on myös helpompi suunnitella näitä kehitystoimenpiteitä.

Mäki-Petäyksen mukaan oikean tiedon perusteella Metsähallitus pystyy myös käyttämään niukkenevat resurssit oikeisiin asioihin ja kohteisiin.

- Moottorikelkkailu on yksi virkistyskäyttömuoto muitten ohella ja sillä on hyvinvointivaikutuksia ja itse asiassa aika suuria aluetaloudellisiakin vaikutuksia ja siksi haluamme kantaa korret kekoon osaltamme siinä, lisää Metsähallituksen Eräpalvelujen erikoissuunnittelija Hannaleena Mäki-Petäys.