1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seksin ostosta voi saada rangaistuksen entistä helpommin

Jatkossa seksin osto olisi rangaistava teko myös tuottamuksellisena, eli kun ostajalla on ollut syytä epäillä paritusta tai ihmiskauppaa. Lakiovaliokunta kuitenkin vastusti mietinnössään enimmäisrangaistuksen korottamista.

Kotimaan uutiset
Poliisiauto oikeustalon edustalla Helsingissä.
Sami Halinen / Lehtikuva

Eduskunnan lakivaliokunta on mietinnössään hyväksynyt osittain hallituksen esityksen tiukentaa rangaistuksia seksin ostamisesta.

Valiokunta hyväksyi hallituksen esityksen, jonka mukaan seksin ostamisesta voisi saada rangaistuksen myös, jos seksipalveluita ostaisi parituksen kohteelta tai ihmiskaupan uhrilta huolimattomuuttaan. Nykyisin seksin ostaminen tällaisilta henkilöiltä on rangaistavaa vain, jos teko on ollut tahallinen.

Hallituksen esityksessä teon enimmäisrangaistus haluttiin korottaa kuudesta kuukaudesta vuoteen. Lakivaliokunta vastusti korotusta ja esitti että enimmäisrangaistus pysyisi samana.

Lainsäädäntöä tiukentamalla halutaan suojella entistä paremmin seksikaupan kohteena olevia henkilöitä.

Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttö kriminalisoitiin vuonna 2006. Oikeusministeriölle tehdyn selvityksen mukaan nykyisellä kiellolla parituksen kohteiden ja ihmiskaupan uhrien suojaaminen ei tällä hetkellä toteudu tavalla, jota lakia säädettäessä toivottiin.

Ministeriön mukaan seksipalveluiden kysynnän mahdollinen heikentyminen lain tiukentamisen myötä voisi vähentää Suomen houkuttelevuutta ihmiskaupan ja ulkomaisten prostituoitujen kohdemaana sekä kannustaa alalla toimivia irrottautumaan prostituutiosta.

Esitys menee vielä eduskunnan käsiteltäväksi.

Lue seuraavaksi