Venäjä ja Ukraina sopivat Etyj-tarkkailijoiden tuplaamisesta

Tarkkailijoita on Itä-Ukrainassa 450. Tarkkailumissio on törmännyt pulmiin liikkumisen rajoittamisen takia. Pätevän henkilöstön värväysongelmat ovat hidastaneet mission kasvattamista.

Ulkomaat
Näkymä Popanskin kylään Luhanskissa, Ukrainassa, 28. helmikuuta.
Näkymä Popanskin kylään Luhanskissa, Ukrainassa, 28. helmikuuta.Anastasia Vlasova / EPA

Venäjä ja Ukraina ovat sopineet, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailumissio Ukrainan itäosassa voidaan kaksinkertaistaa tuhanteen tarkkailijaan.

Asiasta kertoi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier EU:n epävirallisessa ulkoministerikokouksessa Latvian pääkaupungissa Riiassa. Asiasta oli sovittu Berliinissä Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan kesken virkamiestasolla.

Steinmeierin mukaan osapuolet sopivat myös, että tarkkailijoille järjestetään pääsy raskaiden aseiden varastointialueille.

Etyjillä on Ukrainassa parhaillaan hieman yli 450 tarkkailijaa. EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini huomautti Riiassa, että nykyinenkin sopimus sallisi 500 tarkkailijan lähettämisen, mutta joukkoa ei ole saatu kokoon.

- Tärkeintä on kasvattaa ammattitaitoisten ihmisten määrää, jotka voivat tehdä tätä työtä alueella, Mogherini sanoi ulkoministerikokouksessa.

Ety-järjestön pääsihteeri Lamberto Zannier raportoi Riian kokouksessa ministereille tarkkailumissiosta. Pätevien tarkkailijoiden värväämisen lisäksi ongelmana on ollut myös tarkkkailijoiden liikkumisen rajoittaminen.

Mogherinin mukaan ministerit pohtivat tarkkailijoiden tukemista teknisellä avulla kuten satelliittikuvilla ja tutkalaitteistoilla. EU toimittaa jo nyt satelliittikuvaa Etyjille.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset