Valokuvaaja Robert Mapplethorpe ylistää ja alistaa alastonta ihmisvartaloa

Mapplethorpin retrospektiivinen näyttely avaa nykytaiteenmuseo Kiasman remontin jälkeen. Näyttelyssä on esillä yli 250 teosta. Samalla museossa avataan kaksi kokoelmanäyttelyä.

Self-Portrait,1975. Kuva: Robert Mapplethorpe Foundation

Kuvataiteita opiskellut Mapplethorpe otti tuntumaa valokuvaan näppäilemällä Polaroid-kuvia New Yorkin alakulttuuripiireistä. Myöhemmin hän loi oman veistoksellisen kuvaustyylinsä, jonka kohteena olivat erityisesti  miesvartalot. Usein kuvissa on sadomasokistisia vivahteita.

Mapplethrorpe etsi koko elämänsä täydellistä vartaloa. Hänen kerrotaan olleen seksisuhteessa kaikkien miesmalliensa kanssa.

Se koko elämänpiiri, jossa he liikkuivat, oli myöskin inspiraation lähdettä.

Marja Sakari

– Se näkyy tietynlaisessa lämmössä, joka kuvista huokuu, kertoo Kiasman intendentti, yksi näyttelyn kuraattoreista, Marja Sakari.

– Mapplethorpea syytettiin jossain vaiheessa malliensa esineellistämistä ja hyväksikäyttämisestäkin. Mutta, koska hän oli niin läheisissä tekemisissä malliensa kanssa ja ystävystyi heidän kanssaan, suhdetta on vaikea pitää hyväksikäyttönä.

Muusia puolin ja toisin - suhde Patti Smithin kanssa kesti läpi elämän

Mapplethorpe etsi omaa seksuaalisuuttaa pitkään. Hänen turvasatamansa oli taiteilija ja muusikko Patti Smith, jonka kanssa hän jakoi työhuoneenakin toimivan asuntonsa ja jokapäiväisen leipänsä. Kun Mapplethorpella ei ollut tuloja, Smith elätti molempia käymällä töissä kirjakaupassa.

Mapplethorpe kuvasi Smithin ensimmäisen albumin kannen ja myöhemmin muitakin levynkansia ja muotokuvia. Myös toinen valokuvaajan kahdesta elokuvasta syntyi yhteistyössä Smithin kanssa.

Mapplethorpe kävi Suomessa tutustuakseen niihin ihaniin adoniksiin, joita Tom of Finland kuvaa töissään.

Marja Sakari

– Se koko elämänpiiri, jossa he liikkuivat, oli myöskin inspiraation lähdettä, sanoo Sakari.

– He liikkuivat Chelsea Hotellin piirissä ja tutustuivat moniin aikalaistaiteilijoihin. Sen näkee täällä näyttelyssä näistä muotokuvista, joissa esiintyvät suurinpiirtein kaikki sen ajan kuuluisuudet.

Mapplethorpe tavoitteli vuosikausia ihailemansa Andy Warholin ystävyyttä, mutta Warhol ei koskaan lämmennyt lähempään tuttavuuteen. Silti myös hänestä syntyi lopulta koskettava muotokuva. Mapplethorpen malleina istuivat myös muiden muassa Richard Gere, Isabella Rosselini, DebbieHarry ja Grace Jones.

Mapplethorpe tunsi olevansa kuvanveistäjä

Suurin osa Mapplethropin kuvista on mustavalkoisia studiokuvia. Polaroid-vaiheen jälkeen hän ei enää kuvannut tilanteita vaan asetelmia. Valokuvaa edeltäneissä teoksissaan hän saattoi käyttää koollaasien ja esinekoosteiden aineksina kuvia pornolehdistä. Häneen tekivät vaikutuksen myös suomalaisen Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen piirrokset.

Ajitto,1981. Kuva: Robert Mapplethorpe Foundation

– Tom of Finland ja Mapplethorpe tutustuivatkin myöhemmin toisiinsa. Tom of Finland Foundationin tietojen mukaan Mapplethorpe kävi jopa Suomessa tutustuakseen niihin ihaniin adoniksiin, joita Tom of Finland kuvaa omissa töissään, mutta pelkäänpä, että hän joutui pettymään, nauraa Marja Sakari.

Siinä, missä jotkut näkivät säädyttömyyttä, Mapplethorpe näki veistoksellisuutta, kultaisen leikkauksen ja Platonin taiteen teoriat.

Mapplethorpe eli koko elämänsä rajalla. Hän käytti huumeita, himoitsi mainetta ja etsi äärimmäisiä seksuaalisia kokemuksia. Tämä kaikki repi hänet vereslihalle. Se sekä avasi häntä taiteelle että vahingoitti. Hän menehtyi New Yorkin taidepiirejä niittäneeseen aidsiin vuonna 1989 vain 42-vuotiaana.

Kiasmassa torstaina 13. maaliskuuta avattava näyttely pyrkii osoittamaan Mapplethorpen kuvien ajattomuuden. Retrospektiivi on ollut esillä myös Pariisissa, Grand Palais –museossa. Näyttely on avoinna syyskuun puoliväliin saakka.