Kehu tyttöä, niin hänestä kasvaa onnellinen nainen

Naistenpäivän nurkilla on paikallaan pohtia, miten tyttöjä voi auttaa parhaiten matkalla naiseuteen. Seitsemässä Tyttöjen Talossa ympäri Suomea tiedetään, millaisia eväitä arkeensa tytöt kaipaavat.

Kotimaa
Tyttö keinumassa yksin
Milla Takala / Lehtikuva

Tyttöjen Talot tarjoavat maksutonta vapaa-ajantoimintaa ja tukea kaikille 12-28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille sekä sellaiseksi itsensä kokeville.

Turun Tyttöjen Talon toiminnassa jo vuosia mukana ollut ohjaaja ja projektityöntekijä Katja Virolainen on ehtinyt vuosien aikana tavata monta tyttöä. Hänellekin vain yksi päivä vuodessa on naistenpäivä, mutta jokainen päivä on tyttöjenpäivä.

– Meillä saa puhua kaikesta mieltä askarruttavasta. Kuulen niin iloja kuin surujakin. Iloa tyttöjen elämään tuovat kaikenlaiset pienetkin onnistumiset. Kiusaaminen taas on monen suuri suru arjessa, Virolainen kertoo.

Hänen mukaansa moni tyttö miettii, onko tarpeeksi hyvä ja onko oma vartalo vääränlainen. Itseä verrataan muihin ja pohditaan, että millainen kroppa olisi oikeanlainen.

– Painotamme aina, ettei ole olemassa esimerkiksi mitään oikeanlaista vartaloa. Että jokainen on hyvä juuri sellaisena kuin on.

Sosiaalinen media on ilo ja murhe

Sosiaalinen media on tuonut osalle tytöistä uudenlaisia paineita.

Kehuminen ei ylpistä! Hyvä itsetunto kehittyy siitä, kun saa kokemuksen, että on riittävän hyvä sellaisena kuin on.

Katja Virolainen

– Monet tytöt kokevat, että itseä pitää tuoda somessa esiin tietyssä valossa, jotta saisi tykkäyksiä ja seuraajia. Median naiskuva kokonaisuudessakin on edelleen aika yksipuolinen, Virolainen sanoo.

Toisaalta somesta löytyy nykyään myös toisenlaisia roolimalleja tytöille. Suosiota ovat saavuttaneet rajoja rikkovat persoonalliset tytöt, kuten esimerkiksi Yle Turunkin hiljattain haastattelema Siruaurora.

– Nykyään monessa videoblogissa esiintyjät uskaltavat olla omia itsejään. Se on oikein hyvä, Virolainen sanoo.

Tyttöjen Talossa vapaaehtoisina toimii hyvin kirjava joukko ihmisiä. Tytöt voivat toiminnassa nähdä ihan oikeasti sen, että on olemassa monenlaisia naisia ja erilaisia ihmisiä.

Tytöt kiittävät, kun saavat olla sellaisia kuin ovat

Tyttöjen Talojen toiminta on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta. Toiminnassa tärkeää on avoin, vuorovaikutteinen, luottamuksellinen ja erilaisuutta hyväksyvä, turvallinenilmapiiri.

Kun itsetunto on kohdallaan, niin ymmärtää, ettei huomiota tarvitse saada epämiellyttäviltä tahoilta.

Katja Virolainen

Katja Virolainen painottaa, että Tyttöjen Talolla saa olla oma itsensä. Ihan jokainen on tervetullut paikalle omana itsenään, sellaisena kuin on.

– Kaikessa toiminnassa haluamme painottaa tuen merkitystä. Haluamme muistuttaa tyttöjä, etteivät arvokkaat asiat välttämättä aina liity tekemiseen tai saavutuksiin. Se jo on itsessään arvokasta, että vain on – sellaisena kuin on.

Arvostusta osakseen saaneet tytöt ovat myös ääneen kiitelleet Tyttöjen Talon työntekijöitä.

– Tyttöjä arvostavalla toiminnalla olemme luoneet Talolle turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin. Sellaisessa ilmapiirissä tytöt uskaltavat kertoa elämänsä kipukohdista, jotta voimme tukea heitä.

Ohje nuorta naista kasvattavalle

Katja Virolainen ei kauaa emmi, kun häneltä kysyy ohjetta nuorta naista kohti aikuisuutta kasvattavalle. Mitä kannattaisi pitää mielessä tulevaisuuden naisen kanssa?

– Kehuminen ei ylpistä! Hyvä itsetunto kehittyy siitä, kun saa kokemuksen, että on riittävän hyvä sellaisena kuin on, Virolainen sanoo.

Hänen mukaansa jokaisella on oikeus saada kehuja. Ja kehuja pitää nimenomaan saada siitä, mitä on eikä välttämättä siitä, mitä tekee. Se, että saa kuulla olevansa ihana ja arvokas, suojaa tyttöjä myös sosiaalisen median ja netin käyttämisen vaaroilta.

Toki monella on paineita monista asioista, mutta sanoisin, että moni tyttö suhtautuu hyvin luottavaisesti tulevaan.

Katja Virolainen

– Siellä voi nykypäivänä kohdata esimerkiksi ahdistelijoita. Kun itsetunto on kohdallaan, niin ymmärtää, ettei huomiota tarvitse saada epämiellyttäviltä tahoilta.

Katja Virolainen sanoo, että kaiken kaikkiaan nuoret naiset tuntuvat uskovan tulevaisuuteensa.

– Toki monella on paineita monista asioista, mutta sanoisin, että moni tyttö suhtautuu hyvin luottavaisesti tulevaan. Niinhän se on, että asioilla on tapana järjestyä ja murrosikäkin menee aina lopulta ohi.

Helsingissä ja Oulussa toimii jo oma talo pojillekin. Katja Virolainen toivoo, että oma Poikien Talo saataisiin pian myös Turkuun.

– Tottakai pojatkin tarvitsevat oman talon ja omaa toimintaa. Esimerkiksi sosiaalisen median paineet ovat tunkeneet myös poikien arkeen, Virolainen tietää.