Stubb: Nato-jäsenyydestä pitäisi järjestää kansanäänestys

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä Nato-jäsenyys olisi luonnollinen jatkumo Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Jäsenyyden hakeminen edellyttäisi kansan ja poliittisen johdon vankkumatonta tukea.

Kotimaa
Alexander Stubb.
Pääministeri Alexander Stubb.Yle

Pääministeri Alexander Stubbin mielestä on tärkeää, että seuraavalla hallituskaudella Suomessa ei suljeta pois mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Stubb sanoi Ylen Ykkösaamussa, että hän olisi valmis tekemään seuraavalla vaalikaudella Nato-selvityksen.

– Kuusi kahdeksasta eduskuntapuolueesta on samaa mieltä. Eli seuraavan hallituskauden aikana katsoisimme mitkä ovat Nato-jäsenyyden haittapuolet ja hyötypuolet, Stubb sanoi.

Stubb huomautti, että esimerkiksi EU:n kansalaisista noin 95 prosenttia kuuluu jo Natoon.

Stubbin mukaan Nato-jäsenyyden hakeminen edellyttäisi Suomelta koko poliittisen johdon sekä kansan vankkumatonta tukea Nato-jäsenyydelle.

– Presidenttihän on puhunut on kansanäänestyksestä ja myös kokoomuksen kanta on kansanäänestys. Uskon, että tämä on niin iso askel meidän suuntautumisessa länteen, että kansanäänestys kannattaa järjestää.

Stubbin mielestä Nato-jäsenyys olisi luonnollinen jatkumo Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Stubb ei kysyttäessä esittänyt tarkkaa toivetta siitä, minä vuonna Suomen pitäisi liittyä Natoon.

-En pysty päivämäärää pistämään. Sinä vuonna kun Suomen poliittinen johto ja Suomen kansa näin päättää. Ei mennä asioiden edelle.