Malesia kadonneesta matkustajakoneesta: Edessä saattaa olla paluu lähtöruutuun

Malesia on asettanut selittämättömästi kadonneen koneen löytymisen takarajaksi toukokuun. Omaiset pelkäävät, että vuosi sitten kadonneen koneen kohtalo jää lopullisesti selvittämättä.

Ulkomaat
Nainen kirjoittaa muistoseinään Kuola Lumpurissa.
Azhar Rahim / EPA

Malesiassa etsinnät vuosi sitten kadonneen matkustajakoneen löytämiseksi jatkuvat. Malesia on kuitenkin asettanut koneen löytymisen takarajaksi toukokuun. Mikäli etsinnät eivät tuota tulosta siihen mennessä nykyisellä etsintäalueella, edessä on paluu lähtöruutuun, Malesian liikenneministeri Liow Tiong Lai kertoi lauantaina.

Ministeri Lain mukaan viranomaiset ovat yhä toiveikkaita koneen löytymisen suhteen, vaikka mitään merkkejä koneesta ei ole toistaiseksi suuretsinnöissä löydetty. Hän kuitenkin myönsi, että viranomaiset ovat neuvottomia jatkon suhteen, mikäli etsinnät eivät tuota tulosta.

Malesian hallituksen on määrä saada turman tutkintakomitean raportti lauantaina. Se annetaan julki heti kun hallitus on käynyt sen läpi, Lai sanoi.

Sunnuntaina tulee kuluneeksi vuosi Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla olleen matkustajakoneen katoamisesta.

Kansainvälinen etsijäryhmä jatkaa selittämättömästi kadonneen Malaysia Airlines -lentoyhtiön koneen etsintöjä eteläisellä Intian valtamerellä vaikeissa olosuhteissa. Koneen hylkyä etsivät alukset ovat kaikuluodanneet ja tutkineet 40 prosenttia noin 60 000 neliökilometrin alueesta merenpohjaa, jonne koneen uskotaan päätyneen.

Australian, Malesian ja Kiinan on määrä neuvotella ensi kuussa kalliin etsintäoperaation jatkosta. Mikäli koneesta ei saada havaintoja, asiantuntijaryhmän odotetaan esittävän myöhemmin keväällä uusia vaihtoehtoja koneen paikantamiseksi.

Omaiset ovat arvostelleet Malesian viranomaisten toimia turman selvittelyssä jyrkästi.

Tammikuussa Malesian hallitus julisti koneen katoamisen onnettomuudeksi. Kaikkien koneessa olleiden 239 henkilön otaksutaan kuolleen.

Viime viikolla Australian liikenneministeri Warren Truss ilmoitti, että etsintäaluetta saatetaan laajentaa huomattavasti mutta on epäselvää, mikä taho vastaisi tällöin lisäkustannukset. Jo nyt etsinnät ovat maksaneet kymmeniä miljoonia euroja etsinnöissä mukana oleville valtioille ja lentoyhtiölle.

Omaiset pelkäävät, että koneen katoaminen uhkaa jäädä ratkaisemattomaksi mysteeriksi. Koneen tiedetään kääntäneen kesken lennon kurssiaan jyrkästi toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Sen sijaintia lennonjohdolle välittävät järjestelmät oli kytketty pois päältä.

Koneesta oli tämän jälkeen tallentunut satelliittihavaintoja, jotka viittasivat sen lentäneen useita tunteja väärällä reitillä Intian valtameren yllä. Koneen otaksutaan syöksyneen mereen viimeistään sen polttoaineen loputtua.

Lähteet: Reuters, AP, AFP