Naistenpäivästä on tullut yksi kukkamyynnin sesonkipäivistä

Etenkin nuoret ja keski-ikäiset miehet muistavat puolisoitaan, tyttöystäviään ja tyttäriään naistenpäivänä. Työpaikoilla naisille jaetaan punaisia ruusuja.

Kotimaa
Kukkakimppu
Alex Turunen / Yle

Kansainvälinen naistenpäivä on kivunnut kukkakauppojen sesonkipäivien joukkoon. Aivan pääsiäisen, äitienpäivän tai joulun kaltaiseksi kukkien myyntihuipuksi se ei vielä yllä, mutta parissakymmenessä vuodessa ovat suomalaisetkin miehet oppineet muistamaan lähipiirin naisia maaliskuun 8. päivänä.

– Naistenpäivänä kukkia voi antaa kenelle kivalle naiselle tahansa. Kukkien saajan kun ei tarvitse olla äiti, sanoo lappeenrantalainen kukkakauppias Mari Hiiva.

Hänen kokemuksensa mukaan naistenpäivästä ovat innostuneet etenkin nuoret ja keski-ikäiset miehet.

Mirjamin Kukassa naistenpäivään valmistaudutaan ennakkoon sitomalla kasapäin kimppuja valmiiksi.

– Kimput ovat suosittuja. Yleensä miehet valitsevat sellaisia kimppuja, joissa on kukkien saajan lempivärejä tai lempikukkia, kertoo Hiiva.

– Silloin, kun miehiä on kaupassa jonoksi asti, he tarkkailevat toistensa valintoja ja tilaavat "samanlaisen kuin tolla edellisellä", Hiiva kertoo.

Huurresuihkuja ja kimalletta

Punaiset ja vaaleanpunaiset ruusut ovat suosituimpia. Tarjolla on erityisesti naistenpäivää varten stailattuja ruusuja, jotka on koristettu huurresuihkulla, kimalteilla ja sydämillä. Lopputalven sesonkikukasta, tulppaanista, saa näyttäviä ja värikkäitä kimppuja.

Kaakkois-Suomessa naistenpäivän kukkamyyntiä ovat siivittäneet venäläiset matkailijat. Itänaapurissa naistenpäivä on suuri juhla, jolloin nautitaan kuplajuomaa ja annetaan lahjoja. Naistenpäivä on Venäjällä myös kansallinen vapaapäivä.

– Kukkakaupassa vapaapäivästä ei ole tietoakaan, naurahtaa Mari Hiiva.

Hän kertoo, että monilla lappeenrantalaisilla yrityksillä on tapana muistaa "firman naisia" naistenpäivänä. Itse hän ottaa mieleisensä naistenpäivän kukat myymälästä kotiin lähtiessään.

Vuonna 1975, jota vietettiin kansainvälisenä naisten vuotena, Yhdistyneen kansakunnat vahvisti päivän vieton__, ja naistenpäivä sai samalla virallisen nimen ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”.