Biaudet: Mies, älä osta seksiä, vältät samalla riskin ihmiskaupasta

Ihmiskauppaa on Suomessa enemmän kuin moni osaa kuvitella. Näin sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Eva Biaudet. Hänen neuvonsa on: Mies, älä osta seksiä. Seksinostossa on suuri riski olla mukana ihmiskaupassa tai ihmiskaupan uhrin hyväksikäytössä.

Kotimaa
Prostituiotu nainen nojaa autoon.
Yle

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on monien tehtäviensä ohella myös kansallinen ihmiskaupparaportoija. Valtuutetun toimisto kerää tietoa ihmiskaupan tilanteesta Suomesta ja myös muualta maailmasta.

– Annamme neuvoja ja ohjeita siitä, miten mahdollisimman hyvin osattaisiin suojella ihmiskaupan uhreja ja estää ihmiskauppaa. Suomessa on hyvin paljon enemmän ihmiskauppaa kuin varmasti kukaan voisi meistä kuvitella, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Eva Biaudet.

Eduskunta saa toimistolta kerran eduskuntakaudessa laajan tutkimusraportin poliisin tietoon tulleista rikoksista tai mahdollisista rikoksista, jotka voivat liittyä ihmiskauppaan tai paritukseen. Viimeksi näitä oli kirjattu 140 tapausta.

– Tämän materiaalin perusteella voi sanoa, että meillä olisi paljon mahdollisuuksia tunnistaa huomattavasti nykyistä enemmän ihmiskauppaa, jos meillä olisi enemmän voimavaroja sekä tietoa ja osaamista – ja jos tämä koettaisiin riittävän tärkeäksi ongelmaksi.

Ihmiskaupan uhrit eivät osaa aina hakea apua

Eva Biaudetin laskelmien mukaan Suomessa virallisen ihmiskaupan auttamisjärjestelmän piiriin tulee vuosittain noin 50 uutta uhria. Hän näkee ongelmaksi sen, että seksikaupassa mukana olevat naiset eivät aina osaa hakea apua.

Kaikkein helpointa ehkäistä ihmiskauppaa on se, että ei osallistuta seksikauppaan ollenkaan.

yhdenvertaisuusvaltuutettu Eva Biaudet

– He ovat monesti usein heikossa asemassa olevia ja voivat olla hyvin vaikeiden mielenterveysongelmien rasittamia. He pelkäävät, eivätkä tiedä miten apu auttaisi heidän elämäänsä. On monia syitä, että he eivät saa sellaista suojaa, joka meidän mielestämme heidän pitäisi saada.

Biaudet nimeääkin suurimmaksi ongelmaksi sen, että nykysysteemillä ei pystytä tarpeeksi hyvin taistelemaan ihmiskauppaa vastaan eikä pystytä auttamaan ja suojelemaan naisia, jotka ovat usein ulkomaalaisia.

– Seksikaupassa on lisäksi mukana myös suomalaisia ja nuoriakin naisia, jotka ovat ihmiskaupan ja aika julman hyväksikäytön uhreja.

Naisiin kohdistuvasta väkivallasta ei enää vaieta

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Eva Biaudet on tyytyväinen siihen, että naisiin kohdistuvasta väkivallasta osataan kuitenkin nykyään jo puhua: sekä ihmiskaupasta että väkivallasta parisuhteissa.

Ihmiskaupan torjuntaan hänellä on selkeä ohje.

– Kaikkein helpointa ehkäistä ihmiskauppaa on se, että ei osallistuta seksikauppaan ollenkaan. Miehet eivät osta seksiä ja ajattelevat, että nainen ei ole tavara. Naista ei voi ostaa. Heidän pitää ymmärtää, että on suuri riski, että on osallistunut ihmiskauppaan tai ihmiskaupan uhrin hyväksikäyttöön, jos ostaa seksiä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Eva Biaudet osallistui lauantaina Porissa "Naiset ja lapset ihmiskaupan uhreina" -paneelikeskusteluun. Pori NiceAID 2015 -tapahtuman ja siihen liittyvän keskustelun järjestivät kuusi porilaista naisten ja lasten aseman parantamiseen tähtäävää järjestöä.