1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihtäjälegenda Marja-Liisa Kirvesniemi: "Toivottavasti kukaan ei mainitse vuotta 2001"

Marja-Liisa Kirvesniemi voitti Lahdessa 1989 lähes minuutilla kilpasiskonsa. Lauantaina hän sai kunniatehtäväkseen tuoda kisalipun stadionille. Vuotta 2017 varten Kirvesniemi peräänkuuluttaa yhteishenkeä ja toivoo, ettei vuoden 2001 luurangoista enää puhuta.

urheilu
Junanlähettäjä Sakari K Salo ja Marja-Liisa Kirvesniemi.
Junanlähettäjä Sakari K Salo ja Marja-Liisa Kirvesniemi.Kirsi Pohjaväre / Yle

Marja-Liisa Kirvesniemi saapui perinteisen museojunan kyydissä Helsingistä Lahden Urheilukeskukseen. Kirvesniemi toi mukanaan Kansainvälisen hiihtoliiton kisalipun. Stadionille saapuminen on aina hieman herkkä hetki, ja niin saa ollakin, sanoo Kirvesniemi.

– Koen lipun kantamisen suurena kunniatehtävänä. Joskus tyttösarjassa olen voittanut ensimmäisen, henkilökohtaisen arvokkaan voittoni täällä Lahdessa. Tietysti joskus olen ollut täällä porukan heikoin lenkki, joskus vahvin lenkki. Tunneskaala on käyty läpi, mutta on tämä kunniatehtävä.

Kirvesniemi toivoo Yle Lahden haastattelussa, että vuoden 2001 MM-kisat voitaisiin unohtaa. Vanhojen murehtiminen ei vie eteenpäin, ja vuoden 2017 Lahden MM-kisoja suunnitellaan jo kovalla tohinalla.

– Toivon, ettei kukaan edes mainitsisi tuota vuotta. Se on vaan sellaista vanhojen kaivelua, ja mukavaa tunnelmaa pitäisi puhaltaa ihan toisella tavalla.

Kirvesniemi muistelee, että paras muisto Lahdesta lienee vuoden -89 kymmenen kilometrin voitto yli 53:lla sekunnilla. Kotiyleisön kannustus on jäänyt häneen mieleensä. Samaa tunnelmaa hän peräänkuuluttaa myös tulevia MM-kisoja varten.

– Yhdessä voimme tehdä hyvät kisat. Pitäisi puhaltaa yhteen hiileen, jotta saadaan mukava ja innostava ilmapiiri kaikkien osalta. Ei sitä pelkkä kisaorganisaatio pysty tekemään. Se on suomalaisten yhteinen asia.

– On ymmärrettävää, ettei kaikki pidä kilpaurheilusta. Paikalle täytyy saada mukavaa oheisohjelmaa, jotta paikalle saadaan eri ikäpolvia. Toiset katsovat kisoja, toiset ovat muuten vaan mukana. Kisatunnelman voi tuoda kisapaikalle muutenkin.

Hurmiohengen jäljillä

Entisenä kilpaurheilijana Kirvesniemi asettuu urheilijan osaan aina hiihtoladun varrella kannustaessaan. Hän haluaa olla mukana myös silloin, kun kilpailijalla menee huonosti.

– Monet purkavat mielipahaa urheilijaan, jos ei mene hyvin. Joskus kuulee ladun varrelta sellaisia kommentteja, joista toivoo, ettei urheilija kuule. Onneksi on aikaa suunnitella, miten saadaan Lahteen sellainen hurmiohenki ladun varrelle, kuin esimerkiksi norjalaisten kohdalla. Koin sen Falunissa ja toivon, että me suomalaiset pystymme vielä parempaan.

Lue seuraavaksi