1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uintia, kuntopyörää ja juoksua vuorokauden ympäri – "Triathlon nähdään turhaan peikkona"

Uimaseura Aquilan sisätriathlon-tapahtumassa Kotkassa kilpailijat uivat, pyöräilevät ja juoksevat tunnin ajan. Sama toistetaan kuusi kertaan vuorokauden aikana. Pikkuvaivat ovat ohjanneet monia osallistujia triathlonin pariin, jossa harjoittelu on monipuolisempaa.

Sami Silto on harrastanut triathlonia kaksi vuotta. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle

Uimaseura Aquila aloitti launtaina puoliltapäivin vuorokauden mittaisen sisätriathlon-tapahtuman Kotkan Katariinan uimalassa. Osallistujat uivat, polkevat kuntopyörää ja juoksevat juoksumatolla 20 minuuttia kerrallaan. Tunnin mittainen urakka on tarkoitus käydä läpi viisi tai kuusi kertaa vuorokauden aikana. Suoritusten välissä on aikaa levätä muutama tunti. Kisaan ilmoittautui kolmisenkymmentä osallistujaa.

Sami Kervinen uimaseura Aquilasta kertoo, että aiemmin järjestetyn 24 tunnin uintitapahtuman jälkeen oli aika ottaa seuraava askel ja kokeilla jotain uutta. Seuran triathlon-jaosto on kasvattanut suosiotaan viime aikoina. Kervisellä itsellään on takanaan täyspitkää Ironman-triathlonia.

Sisätriathloniin osallistuva kotkalainen Sami Silto on harrastanut triathlonia pari vuotta. Hän päätti yrittää juoksemisen lisäksi muitakin lajeja pohkeen revähtämisen jälkeen. Silto rohkaisee niitä, jotka vielä epäröivät triathlonia.

– Triathlon nähdään ihan turhaan jonkinlaisena peikkona. Laji on paljon muutakin kuin pitkiä matkoja, sanoo Silto.

Triathlonin nuorten SM-sarjassa menestynyt Noora Liukkonen siirtyi puolestaan lajin pariin koripallosta. Liukkonen kärsi selkävaivoista ja uuden lajin pariin veti monipuolisuus.

– Lajeista juoksu on minulle vaikein ja pyöräily vahvin laji, sanoo Liukkonen.

Marko Virtanen on harrastanut triathlonia parikymmentä vuotta. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle

Kuntopyörän päältä löytyy myös todellinen konkari. Kotkalainen Marko Virtanen kertoo harrastaneensa lajia jo runsaat 20 vuotta. Ensimmäinen Ironman-kisa on edessä tulevana kesänä Ruotsin Kalmarissa. Kilpailu ei ole Virtaselle kuitenkaan tärkein motivaation lähde. Kuntoilusta on hänelle hyötyä myös diabeteksen hoidossa. Virtanen katsoo, että lajin suosio on noussut jälleen viime vuosina.

– Laji vaatii ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä. Ja kun oikein pitkiä matkoja tahkotaan, pitää myös pääkopan olla kunnossa, sanoo Virtanen.