"Miehet eivät kitsastele naistenpäivän kukkaostoksissaan"

Soittokierros Meri-Lapin kukkaliikkeisiin kertoo sen, että yhä useampi mies huomioi naistenpäivän ostamalla elämänsä naiselle kukkia. Kemiläisen kukkakauppiaan mukaan miehille on tärkeintä kukkien kauneus, hinta on toisarvoinen seikka.

kansainvälinen naistenpäivä
Kukkakimppu, asetelma, naistenpäivä
Karoliina Haapakoski / Yle

Meri-Lapin kukkakaupoissa käy vilske jo naistenpäivän aatonaattona lauantaina. Ikään katsomatta merilappilaismiehet käyvät ostamassa elämänsä naisille kukkia. Joku ostaa vaimollensa, toinen tyttöystävälle. Osa miehistä muistaa myös äitejään ja tyttäriään kansainvälisenä naistenpäivänä sunnuntaina.

– Heti aamusta alkaen on haettu erilaisia kimppuja naisille. Miehet ovat ihania asiakkaita, he eivät kitsastele naistenpäivän kukkaostoksissaan. Kun he näkevät kauniin kimpun, he ostavat sen hinnasta välittämättä, kukkakauppias Eija Saariniemi kehuu.

Niin Saariniemen kuin muidenkin alueen kukkakauppiden mielestä kukan ostajien määrä on vuosi vuodelta lisääntynyt naistenpäivän tienoilla.

– Tietoisuus päivästä on vuosien varrella kasvanut, Julia Nevalainen Tornion kukkakeitaasta arvioi.

Tervetullut piristys

Nevalaisen mukaan naistenpäivä on mukava piristysruiske joulun jälkeen saapuvaan hiljaisempaan aikaan.

– Ystävänpäivänä käy kauppa, kuin myös naistenpäivänä. Seuraava vilkkaampi aika on pääsiäinen ja äitienpäivähän on joulun ohella yksi kukkakauppiaan sesonkiajasta.

Myös Johanna Åhman Linja-Kukasta sanoo, että tänään on ollut normaalia lauantaita vilkkaampi päivä.

– Miehet ostavat kukkia laidasta laitaan, mutta tulppaaneilla ja ruusuilla on näin naistenpäivän alla kova menekki.

Keminmaan kukka-aitassa ja Pitsingin Kukassa odotetaan naistenpäivän aaton eli sunnuntain olevan vilkkain kukkien ostopäivä.