Hyppää sisältöön

Islamistit tuhosivat lisää muinaismuistoja Irakissa

Tällä kertaa Isisin puskutraktorien kohteeksi joutui Hatran kaupunki. Torstaina Isisin kerrottiin tuhonneen muinaismuistoja Nimrudissa.

Hatran kaupungin jäänteitä kuvattuna vuonna 2004. Kuva: Shawn Baldwin / EPA

Ääri-islamistisen Isis-järjestön taistelijat ovat tuhonneet kaksi tuhatta vuotta vanhat Hatran kaupungin jäänteet pohjois-Irakissa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan Irakin matkailu- ja muinaismuistoministeriö.

Ministeriön tietojen mukaan Isisin taistelijat ovat hajottaneet Hatran muinaismuistoja tänään lauantaina. Ministeriön työntekijät raportoivat tuhosta Isisin hallitsemasta Mosulin kaupungista käsin.

Tuhojen laajuudesta ei ole tarkkaa tietoa, sillä ministeriö ei ole saanut kuvamateriaalia Hatrasta. Paikalliset asukkaat kuitenkin vahvistavat Reutersille, että alueelta on kuultu voimakas räjähdys ja että kapinalliset ovat tuhonneet isompia rakennuksia ja hävittäneet Hatran muita osia puskutraktorilla.

Isis tuhosi torstaina muinaismuistoja Nimrudin kaupungissa Tigrisjoen rannalla, noin 30 kilometriä Mosulista etelään. Irakin hallituksen tietojen mukaan Isis jyräsi myös Nimrudin kolme tuhatta vuotta vanhoja muinaismuistoja puskutraktorilla.

Muinaisen Assyrian pääkaupungin Nimrudin tuho tuomittiin maailmalla laajalti. YK:n kulttuurijärjestön Unescon mukaan teot täyttävät sotarikosten tunnusmerkit. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi, että terroristit eivät voi kirjoittaa historiaa uusiksi.

Isisin ääri-islamistit pitävät islamia edeltävää kulttuuriperintöä epäjumalanpalvontana. Islamin profeetta Muhammed syntyi noin vuonna 570.