Raportti Malesiassa: Ei mitään epäilyttävää mysteerikoneen kunnossa tai miehistössä

Malesiassa julkaistu väliraportti tasan vuosi sitten jäljettömiin kadonneen matkustajakoneen tutkinnasta ei tuonut esiin uutta tietoa koneen kohtalosta.

Ulkomaat
Muistojuliste Malesian Airlines Akatemian ulkopuolella.
Muistojuliste Malesian Airlines Akatemian ulkopuolella 8. maaliskuuta Kuola Lumpurissa.Fazry Ismail / EPA

Tasan vuosi sitten jäljettömiin kadonneen matkustajakoneen tapauksen tutkinnassa ei ole paljastunut mitään, mikä herättäisi epäilyksiä koneen miehistöä tai koneen kuntoa kohtaan.

Asia selviää koneen katoamista tutkivan komitean väliraportista, joka julkaistiin Malesiassa sunnuntaina.

– Koneen kapteenin, perämiehen ja muun miehistön käytöksessä ei ollut mitään, mikä olisi viitannut syrjäytymiseen, muutoksiin tavoissa tai kiinnostuksen kohteissa tai omasta itsestä huolehtimisessa. Mikään ei viitannut myöskään huumeiden tai alkoholin käyttöön, raportti listasi.

Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla ollut Malaysia Airlinesin matkustajakone katosi kesken lennon tasan vuosi sitten.

Raportti ei tuonut esiin uutta tietoa koneen kohtalosta.

Raportti perkasi myös koneen teknisiä tietoja ja kuntoa muun muassa koneen huoltoraporttien pohjalta. Sunnuntaina julkaistun raportin mukaan mitään hälyttävää ei ollut ilmennyt.

Ainoastaan koneen vedenalaisen sijainnin välittävä hälytyslaite oli tutkijoiden mukaan epäkunnossa ehtyneen pariston johdosta. Tavallisesti hälytin aktivoituu koneen joutuessa veden varaan ja lähettää signaalia noin kuukauden ajan.

Epäkunnossa ollut hälytin on saattanut vaikuttaa siihen, että etsijät eivät ole pystyneet paikantamaan koneen hylkyä. Vaikka etsijät olisivat alkuvaiheessa olleet kenties lähelläkin hylkyä, he eivät välttämättä olisi saaneet siitä hälytinhavaintoa.

Koneessa oli 239 matkustajaa, joista valtaosa oli kiinalaisia. Koneen tiedetään muuttaneen kurssiaan jyrkästi ja lentäneen mahdollisesti tunteja väärällä reitillä Intian valtameren yllä.

Viranomaiset epäilevät koneen syöksyneen mereen viimeistään sen polttoaineen loputtua. Laajoista etsinnöistä huolimatta koneesta ei ole löytynyt jälkeäkään.

Lähteet: AFP, AP