Hyppää sisältöön

Malesia ja Australia vakuuttavat: Koneen etsinnät jatkuvat

Omaiset järjestävät muistotilaisuuksia sunnuntaina, Malaysia Airlines -yhtiön matkustajakoneen katoamisen vuosipäivänä.

Australian varapääministeri Warren Truss esitteli etsintöjen aluetta lehdistötilaisuudessa Camberrassa elokuussa 2014. Kuva: Lukas Coch / EPA

Malesia ja Australia eivät aio hellittää tasan vuosi sitten mysteerisesti kadonneen matkustajakoneen etsinnöissä. Malesian pääministeri Najib Razak ja Australian pääministeri Tony Abbott vakuuttivat kumpikin sunnuntaina koneen katoamisen vuosipäivänä, että etsintöjä jatkettaisiin.

Abbottin mukaan etsintöjä jatkettaisiin aiempaa laajemmalla merialueella, jos nykyiset etsinnät eivät tuota tulosta.

– Olemme sen velkaa omaisille ja lentomatkustajille. Meidän on tehtävä kaikkemme tämän mysteerin ratkaisemiseksi, Abbott sanoi.

Vielä viime viikolla Australia varoitti, ettei kallis etsintäoperaatio voinut jatkua loputtomiin. Australia, Kiina ja Malesia olivat neuvotelleet etsintöjen lopettamisesta.

Tuolloin ilmoitus suututti koneessa kadonneiden omaiset, jotka ovat olleet turhautuneita tuloksettomina jatkuneista etsinnöistä. Omaiset ovat syyttäneet viranomaisia laiminlyönneistä etsinnöissä ja tietojen salailusta.

Malesian ja Australian johtamissa etsinnöissä on mukana tutkijoita Yhdysvalloista, Britanniasta, Kiinasta ja Ranskasta.

Malesia julisti tammikuussa koneen katoamisen onnettomuudeksi. Kaikkien koneessa olleiden otaksutaan kuolleen. Todisteiden yhä puuttuessa omaisia piinaa yhä epätietoisuus ja monet ovat toiveikkaita.

Omaisia oli kokoontunut sunnuntaina Pekingissä buddhalaiseen temppeliin rukoilemaan läheistensä puolesta.

– En pysty nukkumaan öisin. Olen varma, että tyttäreni on yhä elossa ja aion saada hänet takaisin, eräs turmakoneessa olleen matkustajan äiti sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan sunnuntaina.

Lukuisat poliisit tarkkailivat tilannetta. Kiinan viranomaiset ovat ovat valvoneet omaisia näiden arvosteltua Kiinan johdon toimia turman selvittelyssä. Valtaosa koneessa olleista oli kiinalaisia.

Myös Kiina lupasi, että etsinnät jatkuisivat. Kiinan hallitus esitti omaisille surunvalittelun sunnuntaina ja lupasi auttaa heitä parhaansa mukaan.