Kiina juhlisti naistenpäivää pidättämällä feministejä

Pidätetyt naisasia-aktivistit aikoivat ottaa osaa naisten seksuaalista häirintää vastustaviin tapahtumiin eilen lauantaina.

Ulkomaat
Kiinalaiset naisaktivistit
Kiinalaiset naisaktivistit kampanjoivat naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää vastaan.Gender Eguality

Poliisi pidätti perjantai-iltana ainakin neljä naista Pekingissä ja yhden Zhejiangin maakunnassa, kertoo yhden pidätetyn asianajaja.

Aktivistit suunnittelivat tempausta, jossa olisi kiinnitetty julkisen liikenteen matkustajien huomiota naisiin kohdistuvaan häirintään ja väkivaltaan. Aktivistien mukaan kyse oli leikkimielisistä tapahtumista, joilla olisi kuitenkin ollut vakava sanoma.

– Vapaaehtoisten rintaan olisi kiinnitetty tarroja, joissa viranomaisia vaaditaan puolustamaan naisten oikeuksia, kertoi yksi kampanjan osallistuja Ylelle sähköpostitse.

Ryhmään kuuluvan miespuolisen aktivistin mukaan poliisi ei antanut pidätyksille muuta syytä kuin lapun, jossa naisia syytettiin riidan haastamisesta ja häiriön aiheuttamisesta.

Aktivistien mukaan esimerkiksi Henanin maakunnassa 40 prosenttia naisista on kokenut seksuaalista häirintää. Suurin osa kuitenkin vaikenee kokemuksistaan, koska viranomaiset eivät ota tapauksia vakavasti, ilmenee ryhmän tekemästä kyselytutkimuksesta.

Sunnuntai-iltapäivään mennessä kaksi pidätetyistä oli vapautettu, mutta neljä on yhä pidätettynä.

Aktivisti ovat aiemmin kampanjoineet mm. kouluissa ja kodeissa tapahtumaa naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa vastaan.

Kiinassa on äskettäin saatu valmiiksi ensimmäinen luonnos naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan tuomitsevasta laista. Naisten asemaan liittyy Kiinassa paljon korulauseita, mutta käytäntö puhuu usein muuta.

– Huomenna on kansainvälinen naistenpäivä. Siksi kaikki kiinnittävät huomiota tasa-arvopolitiikkaan. Naisten kunnioittaminen on merkki yhteiskunnan edistyneisyydestä, sanoi kansankongressin jäsen Wu Hongqin lehdistötilaisuudessa lauantaina kuvatessaan naisten asemaa Kiinassa.

Pekingissä on parhaillaan meneillään vuotuinen kansankongressin ja puolueen neuvoa-antavan elimen CPPCC:n kokous. Kokousten aikaan turvatoimet Pekingissä ovat vielä tavallistakin tiukemmat.

Sari Taussi, YLE, Peking