Jo toinen tulokaspuolue sekoittaa Espanjan poliittista pakkaa

Ciudadanos-puolue on noussut kahdessa kuukaudessa samaan joukkoon kahden perinteisen valtapuolueen ja niiden kriitikon Podemosin kanssa.

Ulkomaat
Espanjan parlamentti
Espanjan parlamentin alahuoneessa valmistauduttiin kansakunnan tilaa käsittelevään keskusteluun 24. helmikuuta 2015. Keskustelu oli hallituskauden viimeinen ennen loppuvuoden vaaleja.Javier Lizon / EPA

Espanjassa on nyt neljä isoa tasaväkistä puoluetta, kertoo sanomalehti El Paísin sunnuntaina julkaisema mielipidemittaus (siirryt toiseen palveluun). Perinteiset sosialisti- ja konservatiivipuolueet ovat liki tasoissa vasemmiston Podemosin kanssa. Samaan joukkoon on kiilannut myös vielä uudempi tulokas Ciudadanos.

Ciudadanosin kannatusta on mitattu vasta tammikuusta saakka, mutta kahdessa kuukaudessa se on yli kaksinkertaistanut suosionsa ja päätynyt samalle noin 20 prosentin kannatustasolle kolmen muun kanssa. 35-vuotiaan lakimiehen Albert Rivieran johtama Ciudadanos on tähän asti toiminut Kataloniassa, missä se on vastustanut maakunnan itsenäisyyspyrkimyksiä.

Pablo Iglesiasin johtama Podemos puolestaan ammentaa kannatuksensa hallituksen talouspolitiikan kritiikistä. Se on pitänyt hallussaan Espanjan suosituimman puolueen paikkaa viime marraskuusta saakka joulukuun mittausta lukuunottamatta, jolloin sosialistit kiilasivat hetkellisesti sen ohi.

Luvassa vaikeat hallitusneuvottelut

Kummallakaan uusista puolueista ei ole kansanedustajia Espanjan parlamentissa. Podemos perustettiin vasta viime parlamenttivaalien jälkeen, Ciudadanosilla on puolestaan edustajia vain Katalonian alueparlamentissa. Molemmat saivat kuitenkin kevään eurovaaleissa paikkoja Euroopan parlamenttiin.

Sosialistit, kansanpuolue, Podemos ja Ciudadanos ovat El Paísin mittauksessa neljän prosenttiyksikön sisällä toisistaan. Jos asetelma säilyy vuoden lopulla pidettäviin parlamenttivaaleihin saakka, se tietää hankalia hallitusneuvotteluita sillä yksikään puolue ei ole selvästi muita suositumpi.

Ciudadanosista voi tulla kuninkaantekijä siksi, että puolue suhtautuu vanhoihin valtapuolueisiin suopeammin kuin Podemos.

Politiikan tarkkailijat kuitenkin huomauttavat, että vaalien ennakointi on vaikeaa näin paljon ennen vaalipäivää.