Tšad ja Niger aloittivat yhteisen hyökkäyksen Boko Haramia vastaan

Nigerialainen äärijärjestö Boko Haram on viime kuukausina tehnyt entistä enemmän hyökkäyksiä naapurimaiden puolella.

Ulkomaat
Binta Suga tori.
Boko Haramiin yhdistetyn pommi-iskun jälkiä torilla Maidugurin kaupungissa maaliskuussa 2014.Deiji Yake / EPA

Sotilaslähteiden mukaan Tšadin ja Nigerin armeijat aloittivat sunnuntaina Nigeriassa yhteishyökkäyksen ääri-islamistista Boko Haramia vastaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Nigerin armeija ryhtyy merkittävään Boko Haramin vastaiseen sotilasoperaatioon Nigerian maaperällä. Tähän mennessä Niger on vain puolustautunut raja-alueella tapahtuneita hyökkäyksiä vastaan. Tšad on lähettänyt joukkojaan Nigeriaan jo aiemmin.

– Voimme vahvistaa, että tšadilaiset ja nigerläiset joukot aloittivat tänä aamuna hyökkäyksen Nigeristä. Hyökkäys on käynnissä, Tšadin armeijan tiedottaja, eversti Azem Bermandoa sanoi uutistoimisto Reutersille.

Etelä-Nigerissä toimiva radioasema Anfani sekä Reutersin haastattelema silminnäkijä kertoivat yli 200 ajoneuvon matkanneen sunnuntaina Nigerin ja Nigerian rajaa kohti. Anfanin mukaan Boko Haramin tukikohtia vastaan tehtiin myös ilmaiskuja lauantaina ja varhain sunnuntaina.

Hallitus pyysi apua

Reutersin mukaan Nigerian hallitus pyysi lisää kansainvälista apua Boko Haramin vastaiseen taisteluun sen jälkeen, kun järjestö ilmoitti lauantaina vannovansa uskollisuutta ääri-islamilaiselle Isisille.

Boko Haram, joka pyrkii perustamaan islamilaisen valtion Pohjois-Nigeriaan, on viime kuukausien aikana tehnyt entistä enemmän iskuja naapurimaissa Kamerunissa, Tšadissa ja Nigerissä. Tällä hetkellä se pitää hallussaan suurin piirtein Belgian kokoista aluetta. Afrikan unioni antoi perjantaina siunauksensa alueellisen, enintään 10 000 sotilaan sotajoukon perustamiseen Boko Haramin lyömiseksi.

Boko Haramin iskuissa on kuollut arviolta 13 000 ihmistä vuodesta 2009 lähtien.

Lähteet: Reuters, AFP