Kehittämisyhtiö Jykesin rahoitus supistumassa – toimintaan vaaditaan isoja muutoksia

Jyväskylän seudun kehittämisyhtiön Jykesin tulevasta rahoituksesta on löydetty alustava yksimielisyys. Vuosille 2016-17 on luvassa tuntuvia leikkauksia. Omistajakunnat vaativat toimintaan myös selviä uudistuksia.

kuntapolitiikka
Jykesistä on tulossa kolmen kunnan kehittämisyhtiö.
Jykes Oy

Jykesin tulevien vuosien rahoitusta on linjattu työryhmässä, jossa on mukana omistajakuntien virkamiehiä ja Jykesin johtoa. Alustava sopu rahoituksesta on löydetty Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kesken. Uuraisten jatko Jykesissä on vielä vaakalaudalla.

– Muurame on mukana, mutta meilläkin on ehtomme. Toiminnan pitää uudistua, linjaa Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.

Siellä kaivattaisiin kunnon tuuletusta.

Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho

Kaikki neljä omistajakuntaa ovat viime kuukausina tehneet omia selvityksiään Jykesin merkityksestä elinkeinoelämälle. Esimerkiksi Uuraisilla yrittäjäkyselyn tulokset julkistetaan ensi torstaina.

Muuramessa yrittäjien kokemukset ja toiveet viittaavat siihen, että Jykesistä halutaan nykyaikaisempi ja dynaamisempi yhtiö.

– Yhtiö on nykyisellään ehkä liian virkamiesmäinen ja kankea. Siellä kaivattaisiin kunnon tuuletusta. Esimerkiksi Jykesin työvaliokunnasta voitaisiin luopua kokonaan, luonnehtii kunnanjohtaja Ranta-aho.

Jykesin rooli kutistumassa

Muuramen kunnanhallitus linjaa kantaansa Jykesiin kokouksessaan 16. maaliskuuta. Muissa omistajakunnissa asiaa käsitellään viikkoa myöhemmin.

– Jykesin rooli tulee muuttumaan ja supistumaan merkittävästi, arvioi myös Laukaan kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä.

Rooli tulee muuttumaan ja supistumaan merkittävästi.

Laukaan kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä

Kiiskilän mukaan meneillään on linjanveto kuntien omien elinkeinopoliittisten toimien ja seudullisen elinkeinoyhtiön välillä. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunki on kaavaillut perustavansa oman elinkeinoyksikön. Jyväskylä jatkaa myös Jykesissä, josta se omistaa 80 prosenttia.

Kehittämisyhtiö perustettiin vuonna 1996. Laukaan osuus yhtiöstä on 13 prosenttia, Muuramen 5 ja Uuraisten 2 prosenttia.

Jykes (siirryt toiseen palveluun) auttaa Jyväskylän seudun yrityksiä kehittämään toimintaansa ja parantamaan kilpailukykyään kotimaisilla ja kansainvälisillä markkinoilla.