1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Keskustelu EU-puolustuksesta ilahduttaa Salolaista – Kääriäisen mukaan puhe armeijasta kaukaista

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen pitää puolustuskeskustelua tervetulleena. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajan Seppo Kääriäisen mukaan on paikallaan selvittää, mitä EU:n yhteinen puolustus voisi tarkoittaa, mutta hän pitää armeijaa kaukaisena ajatuksena.

politiikka
Seppo Kääriäinen eduskunnan kahvilassa.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) uskoo Ukrainan kriisin olevan vahvana pontimena sille, että keskustelu EU:n yhteisestä puolustuksesta on nyt noussut esille.

– On aivan selvää, että tämä tilanne, jossa Ukrainassa ollaan, on vaikuttanut keskeisesti nykyiseen ajatteluun.

Hän kuitenkin huomauttaa, että EU on pohtinut jo pitkään sitä, millä tavalla se voisi tehostaa yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja kuinka pitkälle solidaarisuudessa voitaisiin mennä.

– Ratkaisevaa on viime kädessä se, mikä tulisi olemaan tämän järjestelyn ja Naton välinen suhde.

Salolainen pitää puolustuskeskustelua tervetulleena. Hänen mukaansa kyse on erittäin myönteisestä ja mielenkiintoisesta uutisesta.

– On hyvä asia, että tätä nyt lähdetään vihdoinkin pohtimaan, koska suoraan sanoen EU:n solidaarisuus on ollut hieman epämääräinen.

Salolainen muistuttaa, että EU:lla on jo nyt taisteluosastoja.

– Mutta ne ovat enemmän kriisinhallintajoukkoja eikä niitä ole tarkoitettu alun perinkään varsinaisiin taistelutehtäviin. Kysymys on sitten siitä, mikä järjestely tässä olisi, lähdettäisiiinkö näitä jotenkin kehittämään vielä pidemmälle.

Kääriäinen kehottaa malttiin

Keskustan kansanedustajan ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajan Seppo Kääriäisen mukaan puhe EU:n yhteisestä armeijasta on ollut poliittinen ikiliikkuja.

– Mutta varmasti on paikallaan nyt keskustella ja selvittää, mitä tämä EU:n yhteinen puolustus voisi tarkoittaa.

Hänen mukaansa armeijasta puhuminen on kuitenkin kaukainen ajatus.

– Eihän Natollakaan ole mitään armeijaa. Sitäpaitsi Natollakin on meneillään tällä hetkellä hyvin monenlaisia yhteistyöhankkeita, joten tämä sana armeija tässä johtaa kyllä helposti harhaan.

Kääriäisen mukaan EU on Suomen näkövinkkelistä nykyiselläänkin turvallisuusyhteisö, jonka tuki Suomelle on poliittista ja periaatteellista.

Hänen mukaansa Junckerin avausta koskevassa keskustelussa ei kannata nyt hötkyillä.

– Tietääkseni kesäkuussa Euroopan päämiehet ovat koolla Eurooppa-neuvoston puitteissa keskustelemassa yhteisestä puolustuksesta ja turvallisuuspolitiikasta. Siinä yhteydessä on hyvä käydä jälleen kerran läpi yhteisen puolustuksen muodot, mitä se voisi tarkoittaa tulevaisuudessa ja mitä Junckerin idea käytännössä oikein merkitsee.

Lue seuraavaksi