1. yle.fi
  2. Uutiset

Enää kukaan ei ihmettele, miksi joku joutuu käyttämään kierrätysmateriaaleja

Nykyään ekologisuus ei ole enää täysin marginaalissa, oululainen vaatesuunnittelija sanoo. Sitä se oli vielä, kun hän aloitti vuonna 2003.

Kotimaan uutiset
Vaatesuunnittelija Katja Iljana.
Sara Ilonen / Yle

Kun oululainen Katja Iljana perusti vaatemerkki Kiksin vuonna 2003, ihmiset ihmettelivät, miksi joku mainostaa tekevänsä tuotteensa kierrätysmateriaaleista. Kahdessatoista vuodessa on tapahtunut lähes uskomaton muutos.

– Uskomatonta kyllä, isotkin firmat vähintään viherpesevät tuotteensa. Teollisuudessa myös aidosti ekologiset ratkaisut ovat itsestäänselvyys, Iljana sanoo.

Kaukana vaikutteista on hyvä olla

Iljana kertoo, että suunnittelijan työstä murto-osa menee suunnitteluun. Loppu menee muun muassa paperityöhön.

Hänen mukaansa Oulusta on ollut hyvä tehdä töitä.

– Olen kokenut, että tämä on ollut minulle hyvä tapa edetä omassa rauhassa, Oulun rauhassa, kaukana vaikutteista. On saanut rakentaa omaa linjaa.

Hän sanoo, että viime aikoina on kuitenkin alkanut kiinnostaa verkkojen virittäminen pääkaupunkiseudulle ja ulkomaille. Tarkoitus ei kuitenkaan ole muuttaa Oulusta pois.

– Mikä viime aikoina on surettanut, ovat keskustan tyhjät liiketilat. Kyllähän se taantuma täällä näkyy. Toivon, että seuraava Oulun juttu voisi olla taide ja design.

Korjattu kello 13:25: Katja Iljana perusti vaatemerkki Kiksin vuonna 2003, ei 2013, kuten uutisessa aluksi virheellisesti luki.

Lue seuraavaksi