1. yle.fi
  2. Uutiset

EKP kannustaa elvytyksellä lainanottoon – Asiantuntija uskoo heikon euron auttavan Suomea

Jo EKP:n tammikuinen ilmoitus elvytyksestä on laskenut valtionlainojen korkoja. Heikkenevän euron uskotaan tukevan euroalueen vientiä, selittää Nordean pääanalyytikko Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

talous
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.Yle

Euroopan keskuspankki EKP aloittaa tänään maanantaina suuren rahapoliittisen elvytyksen. Tarkoituksena on ostaa joukkolainoja 60 miljardilla eurolla kuukausittain. EKP ilmoitti ohjelmasta tammikuussa. Pelkkä ilmoitus on saanut valtionlainojen korot laskemaan jo miinuksen puolelle.

– Osakehinnat ovat nousseet, yritysten luottamuksessa on jo merkkejä paremmasta, luettelee Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Keskuspankin elvytyksen on tarkoitus jatkua 19 kuukautta tai niin kauan, että euroalueen inflaatio on noussut riittävästi. Osto-ohjelman arvioidaan laskevan edelleen valtionlainojen korkoja, heikentävän euroa ja siten tukevan euroalueen vientisektoria.

– Ohjelma ei ole täysin hampaaton, Jan von Gerich arvioi.

Ohjelma ei ole täysin hampaaton.

Jan von Gerich

Arvostelijoiden mukaan elvytys voi vähentää päättäjien halua tehdä tarvittavia uudistuksia.

– On totta, että ohjelmalla on paljon riskejä. EKP:n mandaatti on hintavakaus, joka on nyt vakavasti uhattuna. EKP:lla ei tässä tilanteessa ole muita vaihtoehtoja kuin elvyttää omalta osin, von Gerich näkee.

Suomeen elvytys ei kenties tehoa

Käytännössä ostot tehdään kansallisten keskuspankkien kautta. Suomen pankin laskennallinen luku on 13,8 miljardia euroa. Se menee pääosin Suomen valtionlainoihin. Ideana on pitää huoli, että valtionlainojen korot ovat hyvin matalat. Sen uskotaan heijastuvan talouteen entistä matalampina yrityslainakorkoina ja näin kannustavan lainanottoon.

Suomen talouden ennusteet ovat huonompia kuin keskimäärin euroalueen.

– Suomessa elvytys ei ehkä pure yhtä hyvin kuin joissain kriisimaissa, sillä Suomessa esimerkiksi asuntolainoja sidotaan vaihtuviin korkoihin, von Gerich selittää.

Kriisimaissa korot ovat huomattavasti korkeammalla kuin Suomessa.

– Heikompi valuutta auttaa varmasti Suomenkin tapauksessa, Jan von Gerich uskoo.

Viime viikolla Euroopan keskuspankki ilmoitti odotetusti pitävänsä ohjauskoron 0,05 prosentissa. Se myös nosti euroalueen talouden kasvuennusteita. EKP ennustaa tälle vuodelle 1,5 prosentin kasvua. Aiemmin kasvuennuste oli yksi prosentti.

Lue seuraavaksi