Tasa-arvo kuumentaa tunteita tasa-arvon mallimaassa

Feminismi nostattaa voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Sen osoittaa muun muassa verkkokeskustelu aiheeseen liittyvien artikkelien vanavedessä.

Kotimaa
Nainen ja mies istuvat järven rannalla.
Heli Mäkikauppila / Yle

Feministiksi itsensä nimittävä saa Suomessa nopeasti miestenvihaajan leiman. Toisaalta nainen, joka kiittää Suomen naisten tasa-arvosta Suomen miehiä, haukutaan herkästi luopioksi.

Tasa-arvo on yhä vaikea asia suomalaisille, niin tasa-arvoinen maa kuin Suomi onkin. Kansainvälinen naisten päivä 8.3. nosti monen tunteet pintaan. Se näkyi esimerkiksi tasa-arvon aihepiiristä kirjoitettujen artikkeleiden saamasta vastaanotosta verkkokeskusteluissa ja sosiaalisessa mediassa.

Yle Etelä-Karjalan toimittaja Iida Rauhalammi julkaisi naistenpäivän alla näkökulmakirjoituksen "Feministi jaksaa jankuttaa". Rauhalammi katsoi kirjoituksessa, että joistakin naisten ja miesten välistä epätasa-arvoa edustavista ilmiöistä joutuu yhä muistuttamaan, vaikka tasa-arvo sinänsä on Suomessa jo vanha asia. Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin sohaisi naistenpäivänä muurahaispesään, kun hän kirjoitti artikkelin "Kiitetään naisten päivänä – Suomen miehiä" (siirryt toiseen palveluun).

Molemmat artikkelit ovat nostattaneet kärkkäitä mielipiteitä suomalaisesta feminismistä.

"Miksi vain naisiin kohdistuvaa väkivaltaa pitää vähentää?"

Nimimerkki "Feminist" kiittelee Rauhalammia artikkelista: "Moni ihminen vieläkin ajattelee, että feministi on sellainen ihminen, joka pitää naisia parempana, kuin miehiä. Toivottavasti saadaan muutosta aikaan pian." Nimimerkki "paavo" kummastelee, miksi tasa-arvo koskee vain naisia: "Naiset saavat samasta työstä samalla tuntimäärällä samaa palkkaa kuin miespuoliset kollegat. Miksi siis vain naisiin kohdistuvaa väkivaltaa pitäisi vähentää tasa-arvon takia?"

Jotkut lukijoista, etupäässä miehet, kiittelivät lämpimästi Ulla Appelsinia tämän ymmärtävästä näkökulmasta tasa-arvoon. Appelsinin mielestä Suomen huikea tasa-arvotarina johtuu siitä, että meillä on harvinaisen fiksuja ja edistyksellisiä miehiä. Jotkut naiset raivostuivat.

"Naiset ovat taistelleet saadakseen oikeuksia"

Nimimerkki "Hmm" katsoo, että "Käsitys siitä, että miehet olisivat antaneet naisille oikeuksia, on väärä. Naiset ovat taistelleet saadakseen oikeuksia ja ovat itse saavuttaneet ne!"

Keskustelussa esitetyt perustelut ovat osittain melko kaukaa haettuja.

Nimimerkki "Naiset voisivat myös hävetä naistenpäivänä itsekkyyttään" arvosteli suomalaisnaisia, jotka eivät ole mihinkään tyytyväisiä.

"Naiset voisivat tehdä pienen käynnin kirkkomaalla ja kiittää siellä lepäävää lähes 100 000 nuorta miestä, jotka 1939 -1944 tekivät naisille tämän kaiken nykyisen elämäntavan mahdolliseksi. Tekisi hyvää erityisesti feministeille, jotka aina syyttävät itsekkäästi suomalaista miestä kaikesta ja vaativat itselleen lisää etuuksia, samat velvollisuudet ei heitä kosketa."

Ajatusten laineet lyövät Suomessa korkealle, kun on tasa-arvosta kyse. Se kertonee siitä, että tasa-arvon saralla riittää vielä tekemistä, tasa-arvon mallimaassakin.