Asukkaiden tarinoista syntyi lauluja – kovia kokeneesta Myllykoskesta teemalevy

Kevyet Mullat -yhtye kertoo tulevalla levyllä tarinoita Myllykosken taajamasta. Kitaristi-laulaja Arto Pajukallion mukaan paikallinen identiteetti näkyy omana kielenä ja käytöstapoina. Lapsuusmuistojen lisäksi levyllä kuuluu myös nykyhetki, mutta MYPAn kohtalosta ei omaa laulua syntynyt.

Kotimaa
Heikki Kupari (vas.) ja Arto Pajukallio Mylsä-albumin äänityksissä
Heikki Kupari (vas.) ja Arto Pajukallio Mylsä-albumin äänityksissä.Ilkka Vartiainen

Kotimainen Kevyet Mullat -niminen yhtye viimeistelee parhaillaan levyä, jonka kappaleet kertovat Myllykosken taajamasta Kouvolassa. Seitsemänhenkisessä yhtyeessä soittaa muun muassa Freud Marx Engels & Jung -kokoonpanosta tuttu Arto Pajukallio. Idea Mylsä-nimisestä levystä sai alkunsa, kun yhtye esiintyi paikallisaktiivi Heikki Kuparin 50-vuotispäivillä.

– Päädyimme pohtimaan Mylsän tilannetta ja muitakin vastaavia paikkakuntia Suomessa. Työpaikat ovat yhden yrityksen varassa ja sitten tulee mullistuksia ja työttömyyttä. Halusimme tutkailla, millaista on kasvaa Myllykoskella ja millaisia jälkiä se on jättänyt ihmiseen, Arto Pajukallio kertoo.

Bändistä yksikään ei paikkakunnalta kotoisin

Asetelmasta tekee mielenkiintoisen se, että bändin jäsenistä yksikään ei ole asunut Myllykoskella tai Kouvolassa. Tosin vastikään bändiin liittynyt rumpali Juha Virta on soittanut kouvolalaisessa Haukka -yhtyeessä.

Levyllä kuullaan vierailevina solisteina paikallisia laulajia. Levyn tekstit pohjautuvat osittain ihmisten lähettämiin tarinoihin ja osa on suoraan paikallisten harrastajien kynästä. Arto Pajukallion mukaan materiaalia olisi riittänyt vielä toiseen tai jopa kolmanteen levyyn.

– Aika paljon siellä on muistelua. Tämän päivän keski-ikäisten lapsuus ja aikuiseksi varttuminen on keskeinen teema. Jäädäkö kotipaikkakunnalle vai löytyykö uusi suunta muualta? Se on elämän peruspohdintaa. Myös levyn musiikissa on vahvasti vaikutteita 70-luvulta.

– Olen esiintynyt Myllykoskella aiemmin, mutta sen tarkempaa kuvaa paikasta ei ollut. Vahva kotiseutuidentiteetti tulee koko ajan esille. Siellä näkyy pienelle paikkakunnalle tyypillinen, positiivinen sisäänpäin lämpeneminen, joka näkyy omana kielenä ja käytöstapoina, kuvailee Pajukallio.

Ei biisiä jalkapallosta

Pelkkää nostalgiaa ei ole luvassa, vaan lauluissa on läsnä nykyhetki. Viime vuosina taajaman elämää on leimannut Myllykosken paperitehtaan lakkauttaminen ja sen jälkiseuraukset. UPM ilmoitti Myllykosken tehtaan lakkauttamisesta vuonna 2011.

Tuoreempi shokki on paikkakunnan oman jalkapalloseuran Myllykosken Pallon kohtalo. Talousvaikeuksien takia paikka Veikkausliigassa jäi saamatta ja vastikään seuran hallitus kertoi konkurssihakemuksen tekemisestä. Mylsä-albumilla MYPA-aiheista laulua ei kuitenkaan löydy.

– Tarjolla oli myös MYPA-aiheisia lauluja, mutta ne eivät vaikuttaneet sopivilta. Ollaan siellä urheilukentän laidalla jossakin kappaleessa, mutta suoraan emme halunneet ottaa kantaa urheilulliseen tilanteeseen, Pajukallio toteaa.

Mylsä-albumi julkaistaan toukokuun puolivälissä.