Venezuelassa aletaan skannata ruokakaupan asiakkaiden sormenjälkiä

Venezuelassa aletaan asentaa sormenjälkitunnistimia ruokakauppoihin. Tarkoituksena on estää ruuan hamstraus ja salakuljetus.

Ulkomaat
'Dia a Dia'-supermarket-ketju otettiin helmikuussa valtion haltuun, valtio syytti ketjua ruuan hamstrauksesta.
Asiakkaat jonottivat helmikuussa Caracasissa Dia a Dia -ketjun myymälään. Valtio otti ketjun myymälät haltuunsa syyttäen yritystä ruuan hamstrauksesta.Miguel Gutierrez/EPA

Venezuelassa aiotaan asentaa 20 000 sormenjälkitunnistinta ruokakauppoihin. Niiillä halutaan rekisteröidä ostajat ja rajoittaa ostosten määrää.

Jo aiemmin ruokaa on säännöstelty valtion ruokakaupoissa, mutta nyt mukaan lähtee seitsemän yksityistä kauppaketjua.

Kaupoissa on jo pitkiä jonoja, ja tuotteista on pulaa. Ruokapula on aiheuttanut useita hallituksen vastaisia mielenosoituksia. Presidentti Nicolas Maduron suosio on pohjalukemissa, mielipidetutkimusten mukaan vain 22 prosenttia kansalaisista hyväksyy hänen politiikkansa.

Presidentti Maduro syyttää tilanteesta ruokavarastojen ja hintojen manipulointia sekä Yhdysvaltoja, mutta talousasiantuntijoiden mielestä kyse on ennemminkin Maduron hallinnon kyvyttömyydestä nostaa rapakuntoista maata talouskriisistä.

Öljyn maailmanmarkkinahintojen romahdus sekä Maduron edeltäjän, Hugo Chávezin käynnistämä omalaatuinen, sosialistinen talousjärjestelmä ovat aiheuttaneet sen, että paikallinen tuotanto on vaikeuksissa ja tuontituotteiden hinnat ovat taivaissa.

Maduro on syyttänyt myös kolumbialaisia salakuljettajia siitä, että he ostavat valtion kaupasta halpaa ruokaa säännöstellyllä hinnalla ja myyvät sen eteenpäin Kolumbiassa.

Viime viikolla Etelä-Amerikan ulkoministerit lupasivat ruoka-apua Venezuelalle.

Lähteet: AP