1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Eihän siinä sitä viimeistä päivää kerrota" – Juha-Pekka Klippi uskaltautui geenitestiin

Asiantuntijoiden mukaan geenitestit terveysriskien arvioinnissa arkipäiväistyvät lähivuosina. Parisataa koehenkilöä on ollut mukana Kardiokompassi-hankkeessa, jossa selvitetään, miten geenitietoa kannattaa ihmisille antaa.

Juha-Pekka Klippi pyöräilee työmatkansa ympäri vuoden. Kuva: Yle

Veripalvelussa huoltopäällikkönä työskentelevä Juha-Pekka Klippi kertoo elävänsä terveellistä elämää, johon kuuluu myös liikunta. Kymmenen kilometrin työmatka sujuu pyörällä kesät talvet. Klippi on osallistunut Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkimukseen, jossa koehenkilöille tarjottiin mahdollisuutta sydän- ja verisuonitautiriskin tarkempaan syyniin geenitestin avulla.

Ehkä se hiukan oli jännittävää, tai erilaista mitä aikaisemmin on tehnyt

Juha-Pekka Klippi

– Tässähän laskettiin yhteen nämä elintavat ja geenitestin tulokset. Omalta kohdaltani näytti ihan hyvältä. Riskiä ei ollut näkyvissä, kertoo Juha-Pekka Klippi tyytyväisenä.

Sitran rahoittamaan Kardiokompassi-hankkeeseen on osallistunut parisataa vapaaehtoista. Hanketta jatketaan tänä keväänä GeneRISK-tutkimuksella, johon otetaan mukaan kaikkiaan 15 000 suomalaista. Näytteitä on otettu SPR:n Veripalvelussa Helsingissä, jossa Klippikin työskentelee. Hän ei epäröinyt lähteä mukaan tutkimukseen.

– Ensimmäinen kerta omalla kohdallani, kun olen ottanut osaa geenitestiin. Ehkä se hiukan oli jännittävää, tai erilaista mitä aikaisemmin on tehnyt. Mutta eihän siinä loppuviimein sitä viimeistä päivää kerrota. Vaan kerrotaan, miltä tilanne näyttää nyt, ja miten se saattaa tulevaisuudessa kehittyä.

Koko genomin lukeminenkin kiinnostaa

Juha-Pekka Klippi näyttää testituloksiaan työpaikkansa tietokonepäätteeltä.

Juha-Pekka Klippi. Kuva: Yle

Ne on tallennettu taltioni-terveystilille, jonne hänellä on itsellään pääsy. Riskikartoituksen tuloksista kerrotaan sekä sanallisesti että kaaviokuvalla. Siinä havainnollistetaan millaiseen riskiryhmään testattava sijoittuu isossa väestöjoukossa. Omaa riskiään sairastua Klippi voi tarkastella pelkästään elintapojen mukaan tai myös geenitestien tulokset siihen lisäten.

Myönteinen tulos ei ole Klipin arkea muuttanut.

Ei tässä voi elää niin, että voisi maata vain sohvalla

Juha-Pekka Klippi

– Eihän sitä toki voi unohtaa, että pitää jatkaa edelleen liikuntaa ja terveellisiä elämäntapoja. Että ei tässä voi elää jotenkin niin, että voisi vaan maata sohvalla, Klippi sanoo.

Klippi kertoo, ettei ole juurikaan miettinyt mahdollisuutta, että testituloksista paljastuisi tutkimuksen kehittyessä lisää tietoa. Hän sanoo olevansa valmis vaikka koko genominsa kartoitukseen.

– Toisaalta tieto voi lisätä tuskaa, mutta ehkä siinä sitten edistää myös tutkimusta. Ja itsellehän se on vaan hyväksi. Mitä aikaisemmin jotain löydetään, sitä paremmat mahdollisuudet on ehkä asialle jotain tehdä.