Vanhaan sahasaareen etsitään ulkomaista rahaa – Varjakan peruskorjaus jatkuu

Oulun edustan Varjakan vanhasta sahasaaresta suunnitellaan elämyspalvelukeskusta. Nyt puuttuu vielä toimija, joka voisi hyödyntää saarta matkailu- ja virkistystoiminnassa.

luonto
Arkkitehtitoimiston näkemys Varjakan saaresta tulevina vuosina.
Arkkitehdit Sarlin+Sopanen ja Arkkitehtitoimisto Emma Johansson/Studio Puisto
Rakennus Varjakan saaressa
Tältä näytti Oulun edustalla sijaitsevalla Varjakan saarella kesällä 2013.

Vuosikymmeniä uinunut Varjakan saari aiotaan kunnostaa matkailu- ja virkistyskäyttöä varten. Vuosille 2012-2014 suunnatut Euroopan aluekehitysrahaston hankkeet ovat Varjakan osalta päättyneet ja alueen asemakaavaehdotus tulee nähtävillä tänä keväänä.

Nyt Oulu etsii saareen kansainvälistä sijoittajaa, joka voisi hyödyntää aluetta matkailu- ja virkistystoimintaan. EAKR-hankkeen jälkeen peruskorjaus saaressa jatkuu kaupungin omana työnä.

Hankkeen aikana tehtiin kuntokartoituksia ja rakennushistoriallisia selvityksiä, suunniteltiin peruskorjausta ja peruskorjattiin entisen sahayhdyskunnan rakennuksia.

Rahaa myönnetty miljoona euroa

Myös saaren virkistyreittejä rakennettiin. Varjakan sataman laajennus valmistui viime vuoden lopussa. Sataman laajennuksen myötä uusia venepaikkoja tulee tänä keväänä jakoon neljäkymmentä.

Varjakan valtakunnalisesti arvokkaan kulttuuriympäristöön peruskorjauksiin ja satamaan liittyviin hankkeisiin on myönnetty tähän mennessä lähes miljoona euroa.

Visiona on, että vuonna 2020 Varjakka olisi luonnon keskellä oleva elämyspalvelukeskus ja Oulun seudun merkittävä lähimatkailukohde, jossa olisi peruskorjattu historiallinen sahaympäristö, loma-asumista sekä pienvenesatama.