Naistoimittajasta sankari Lähi-idässä vaiennettuaan islamistisaarnaajan – videolinkki

Naistenpäivän tienoilla Lähi-idässä juhlittiin sankarina libanonilaista keskusteluohjelman juontajaa Rima Karakia, joka ei suostunut islamistisen uskonoppineen vaiennusyrityksiin vaan nousi vaatimaan kunnioitusta itselleen. Haastatteluvideo alkoi levitä kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa.

Ulkomaat
Kuvakaappaus nettivideosta.
The Middle East Media Research Institute / Yle

Rima Karaki haastatteli ohjelmassaan al-Jadeed-televisiokanavalla egyptiläistaustaista uskonoppinutta Hani al-Sibaita.

Al-Sibai asuu maanpaossa Lontoossa, sillä hänet on tuomittu poissaolevana vankeuteen terrorismista. Al-Sibai kuuluu tiettävästi Islamilaisen Jihadin Egyptin-siipeen. Karkotusta Britanniasta ei kuitenkaan ole voitu panna täytäntöön.

Al-Sibain oli määrä keskustella ohjelmassa siitä, miksi monet kristityt ovat viime aikoina liittyneet Isisin joukkoihin. Hän kuitenkin alkoi selostamaan eurooppalaisten terroristijärjestöjen taustaa vuosikymmenten takaa. Karaki keskeytti hänet pyytäen, että al-Sibai pysyisi asiassa ja tämän päivän tilanteessa.

Sheikki ei arvostanut keskeytystä.

– En vastaa sinun haluamallasi tavalla, vaan olen kertomassa täällä asioista, joihin minä uskon, al-Sibai sanoi.

– Tässä studiossa, tätä show'ta vedän minä, Karaki napautti.

Väittely jatkuu sen jälkeen, ja lopulta kiukustunut uskonoppinut käskee Karakia olemaan hiljaa. Kun Karaki kysyy, miten hän voi olla noin epäkunnioittava, al-Sibailla on vastaus valmiina:

– Arvolleni ei ole sopivaa, että nainen haastattelee minua.

Tämän jälkeen haastattelu katkaistaan lopullisesti.

Sosiaalinen media räjähti. Tapaus sai siivet alleen myös länsimaissa sen jälkeen, kun Lähi-idän mediaa tarkkaileva Memri-tutkimuslaitos julkaisi videon englanninkielisellä tekstityksellä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.