1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nopea ensiapu voi pelastaa hengen – ensiapukurssilla oppii nykyisin defibrillaattorin käytön

Ensiaputaito on tärkeä kansalaistaito. Punainen Risti on kouluttanut suomalaisia antamaan ensiapua jo vuodesta 1885 lähtien. Jo muutaman tunnin koulutuksen perusteella oppii tunnistamaan hätätilanteen.

Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

Polvijärveläinen Hannu Antikainen vetää ensiapukoulutuksia Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirissä. Ensiapukurssit ovat eripituisia ja -sisältöisiä, mutta koulutusten tärkein oppi on uskaltaa toimia hätätilanteessa, summaa Hannu Antikainen.

– Hengenpelastavat taidot ovat toki tärkeitä oppia, mutta toivottavasti koulutuksesta jäisi auttamisrohkeus eli se, että uskaltaa mennä auttamaan jos jotain tapahtuu. Ja tietenkin, että ymmärtää milloin pitää toimia nopeasti ja hälyttää apua hätänumerosta 112.

Ensiapukursseilla pyritään luomaan mahdollisimman todellisia tilanteita. Kursseilta saa oppia mm. siihen kuinka elvytetään, kuinka toimitaan jos ihminen on tajuton tai mitä tehdään jos joku meinaa tukehtua.

– Me maskeeramme erilaisia haavoja ja vammoja. Verikin välillä lentää eli kursseilla käytetään tekoverta. Pyrimme luomaan kursseilla hyvinkin todentuntuisia tilanteita, jotta ihmiset pääsisivät kokeilemaan miltä tuntuu toimia oikeassa tilanteessa.

30 painallusta ja 2 puhallusta

Elvytys on asia joka ihmisiä askarruttaa,kun he tulevat ensiapukurssille. Kuinka monta painallusta ja puhallusta elvytyksessä uusimpien ohjeiden mukaan tulee tehdä? Hannu Antikainen kertoo, että elvytyskäytäntö on ollut sama jo kymmenkunta vuotta.

Pyrimme luomaan kursseilla todentuntuisia tilanteita, jotta ihmiset pääsisivät kokeilemaan miltä tuntuu toimia oikeassa tilanteessa.

Hannu Antikainen

– Elvytys on ollut viimeiset kymmenkunta vuotta samalla kaavalla. Tällä hetkellä ohje on, että aloitetaan painelulla. 30 painelua ja kaksi puhallusta on tämän hetken elvytysohje.

Viime vuosina elvytykseen on tullut uusi asia eli defibrillaattori. Tämä laite ohjaa käyttäjää suomenkielisin ääniohjein toimimaan oikein. Defibrillaattorin käyttöä opetetaan SPR:n kaikilla ensiapukursseilla.