Loppu kansanedustajan sauhuttelulle? Eduskuntatalosta aiotaan tehdä savuton

Savuttomuuden on määrä astua voimaan vuonna 2017, eduskuntatalon remontin valmistuessa. Toistaiseksi kansanedustajat, avustajat ja virkamiehet voivat tupakoida talon sisäpihalla, tai eduskuntatalon tupakointikopeissa.

politiikka
Palava tupakka miehen kädessä.
Arja Lento / Yle

Eduskuntatalon kansliatoimikunnan on määrä päättää tupakoinnin rajoittamisesta torstaina. Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio uskoo, että savuttomuus ainakin jossain muodossa astuu voimaan.

– En usko, että tätä kokonaan haudattaisiin. Suomen tupakkalain (siirryt toiseen palveluun) tavoitteena on lopettaa tupakointi. Lain on säätänyt eduskunta, joten eduskunnan on vähintäänkin kohtuullista edistää lain tavoitteita, Rauhio tuumaa.

Tällä hetkellä eduskuntatalolla työskentelee noin tuhat henkilöä. He voivat savutella talon sisäpihalla ja talon sisällä olevissa siirrettävissä tupakointikopeissa. Jos tupakoinnin rajoitukset astuvat suunnitellusti voimaan, työntekijän on tupakoidakseen poistuttava rakennuksen alueelta.

Eduskuntatalosta ei myöskään voisi jatkossa ostaa tupakkaa, eivätkä tupakkatauot enää sisältyisi työrutiiniin. Nikotiininpuutteesta kärsiville tarjottaisiin myös tukea.

– Eihän hyvä työnantaja lyö nyrkkiä pöytään ja yksinkertaisesti kiellä asioita, vaan lähtee rakentavasti edistämään, Rauhio sanoo.

Entä koskevatko samat säännöt myös eduskuntatalon korkea-arvoisia ulkomaisia vieraita?

– Kansainväliset vieraamme ovat on diplomaatteja nimikkeeltään, tai ainakin kokemukseltaan. Paikallisten tapojen noudattaminen ei ole ollut ongelma tähänkään mennessä, joten en usko että se on ongelma jatkossakaan.