1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. urheilu

Huippuhyppääjän ex-valmentaja: "Mäkihypyssä pärjää mielistelemällä"

Mäkihypyssä osa lajiin kuuluvista kokee saavansa osakseen selän takana jupisemista. Ongelman esille nostaja saa entisen mäkivalmentaja Tuomas Virtasen mukaan vastaansa torjuntaa. Lajin johdossa hankaluudet myönnetään.

Kuva: EPA

Urheilulehden mäkiasiantuntija Tuomas Virtanen on suominut lehdessä useampaan otteeseen suomalaisen mäkihypyn tilannetta. Nyt hänen mielestään edessä on hetki, joka on lajin kannalta huolestuttavampi kuin koskaan.

– Olen saanut sekä valmentajilta että urheilijoilta yhteydenottoja lopettamispäätöksistä. Urheilijoita suojellakseni en halua sanoa nimiä, mutta tähän kauteen lopettamista pohtii moni nuori ja aikuinen mäkihyppääjä.

– Kirjoitus, jonka tein Urheilulehteen on hätähuuto mäkihypyn katastrofaalista kaudesta ja lajin huonosta imagosta. Uusien harrastajien määrä on laskenut dramaattisesti, summaa Virtanen.

10 000 euron panostus ei takaa mitään

Tuomas Virtanen tunnetaan Anssi Koivurannan entisenä valmentajana, ja hän on myös valmentanut nuoria mäkihyppääjiä Rovaniemellä neljä vuotta. Menestymättömyys on yksi asia, joka painaa urheilijoita.

Olen saanut sekä valmentajilta että urheilijoilta yhteydenottoja lopettamispäätöksistä.

Tuomas Virtanen

– Esimerkiksi 16–17 vuotiaan hyppyharrastukseen kuluu kaudessa 10 000 euroa, kun lajia tehdään ammattitaitoisesti. Menestymättömyys syö motivaatiota, kun urheilija ei pääse urallaan eteenpäin.

Yksi lopettaneista lahjakkaista nuorista mäkihyppääjistä on Joonas Parpala. Hänen motivaationsa tyssäsi juuri siihen, kun kehityksessä ei tapahtunut hyppyä ylöspäin.

– Homma meni kohdallani yli, kun laji vaati niin paljon aikaa ja panostusta. En sitten kuitenkaan päässyt eteenpäin, vaikka omasta mielestäni treenasin hyvin ja monipuolisesti. Välillä ilmapiiri oli leireillä kireä. Keskustelusta puuttui juuri nuoriin panostaminen, ja kuinka järjestelmään olisi saatu lisää harrastajia, sanoo Joonas Parpala.

Vääristyneessä keskustelukulttuurissa pärjäävät myötäkarvaan silittäjät

Kritiikkiin suhtautuminen nousee Tuomas Virtasen mielestä keskeiseksi ongelmaksi, kun joku yrittää setviä mäkihypyn asioita.

– Vasta-argumentointi kohdistetaan aina viestintuojaan eikä siihen aiheeseen. Esimerkiksi joka keväisillä seuraneuvottelupäivillä ei käydä asioita kunnolla läpi.

– On olemassa epämääräisiä sähköpostilistoja, joissa ei ole mukana niitä, joille tieto on tarkoitettu. Tietokatkokset ovat valtavia. Muistan ollessani Koivurannan henkilökohtaisena valmentajana, kuinka keväällä 2013 sain päivää ennen ensilumen kisoja, että joukkue on lyöty lukkoon jo aiemmin viikolla. Olin viimeinen, joka siitä sain tiedon.

Jupistaan selän takana ja ajatellaan, että onpa tuokin paska jätkä.

Tuomas Virtanen

Virtasen mukaan asioiden käsittelemättömyys on johtanut tilanteeseen, jossa ei uskalleta kohdata vääristynyttä tilannetta.

– Mäkihypyssä pärjää mielistelemällä ja olkapäälle taputtelemalla, lataa Tuomas Virtanen.

– Erityisesti mäkihypyssä ei kohdata eriävää mielipidettä. Jupistaan selän takana ja ajatellaan, että onpa tuokin paska jätkä. Siitähän se jonkinlainen ratkaisu saataisiin aikaseksi, kun otettaisiin molempien mielipiteet esille.

Tilanne myönnetään – tavoitteena yhteinen näkemys

Mäkihypyn päävalmentaja Jani Klinga myöntää olemassa olevat hankaluudet, mutta samalla hän jaksaa hakea yhteistä suuntaa.

Ainakin maajoukkueessa on hyvä henki, mutta on myös peiliin katsomisen paikkoja.

Jani Klinga

Hän ei ole lukenut Tuomas Virtasen tuoreinta juttua mäkihypyn nykytilanteesta.

– Ainakin maajoukkueessa on hyvä henki, mutta on myös peiliin katsomisen paikkoja. Meidän kaikkien on pystyttävä olemaan lähellä toisiamme. Suomalaista mäkihyppyä pitää osata viedä eteenpäin.

Jani Klingan mielestä myös uudet mäkikotkan alut olisi saatava mukaan lajiin.

– Pitää pyrkiä auttamaan hyppääjiä taloudellisesti ja rekrytoimaan uusia harrastajia. On löydettävä keinot joilla pystytään saamaan yhteinen näkemys, summaa Klinga.

Juttua muokattu 9.3.2015 kello 15.19: Alaotsikkoa muokattu jutun mukaiseksi. Lajin johdossa hankaluudet myönnetään.