Laki lukio- ja ammattikoulujen säästöistä nurin – "Tämä on historiallista"

Hallituksen pyrkimys karsia lukioita ja ammatillisia kouluja kaatui eduskunnan sivistysvaliokunnassa maanantaina, kertoo lappilainen kansanedustaja Simo Rundgren (kesk.).

Simo Rundgren
Kansanedustaja Simo Rundgren keskusta
Kansanedustaja Simo Rundgren keskustaMarjukka Talvitie / Yle

Hallitus tähtäsi lailla 69 miljoonan euron säästöön. Oppositio on vastustanut ankarasti lain voimaan tuloa.

– Tämä on historiallista, sivistysvaliokunnan lappilainen jäsen Simo Rundgren sanoo tiedotteessa.

– Laki olisi toteutuessaan ajanut kaikki Lapin kunnat hakemaan uutta järjestämislupaa lukiolleen sekä myös ammatillisille oppilaitoksille. Tämän vaalikauden tapaan tämäkin laki pyrittiin runnomaan läpi aivan hallituskauden kalkkiviivoilla. Se tuotiin sivistysvaliokunnan pöydälle perjantaina iltapäivällä, jolloin totesimme, että tarvitsemme aikaa tämän lain käsittelyyn ja lähdimme kokouksesta, kertoo Rundgren.

– Maanantaiaamuna aloitimme lain käsittelyn kello 9 – minullakin oli takana matka Enontekiöltä yöllä Rovaniemelle ja sitten varttia vailla kuuden koneella Helsinkiin. Vaadimme ministeriä valiokuntaan vastaamaan kysymyksiimme, mutta hallituspuolueet eivät sitä halunneet. Lopulta kävi niin, että eduskunnan aikataulut tulivat vastaan ja laki raukesi. Se on kyllä voitto maamme toisen asteen oppilaitoksille, toteaa Rundgren.

Rundgrenin mukaan toisen asteen koulutuksen uudistaminen ei onnistu ylhäältä sanellen, vaan ne on tehtävä aluelähtöisesti ja koulutuksen järjestäjien kanssa yhdessä suunnitellen.