Marko Maunuksela odottaa jo esikarsintakiertueen sähinää ja jännitystä

Vuoden 2010 tangokuningas Marko Maunuksela tsemppaa tangokuninkaallisiksi tähtääviä tänä vuonna Tangomarkkinoiden esikarsintakiertueella. Kiertue starttaa Seinäjoelta parin viikon kuluttua. Maunuksela kannustaa lähtemään esikarsintatapahtumaan tunnelman ja harjoituksen takia, vaikka videoklipillä osallistuminen helppoa onkin.

musiikki
Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela nauttivat joka kesä tangotunnelmasta.
Hanne Leiwo/Yle

Uusia tangokuninkaallisia etsitään taas. Tangomarkkinat –laulukilpailun esikarsintakiertue alkaa Seinäjoelta 23. maaliskuuta. Esikarsintakiertuetta isännöi tänä vuonna ensimmäistä kertaa tangokuningas Marko Maunuksela, joka on jo ihan liekeissä tulevasta.

– Sitä tunnelmaa jo jotenkin odottaa, sitä sähinää ja jännitystä, mitä niissä studioissa aina yleensä on, Maunuksela myhäilee.

Ihan uutta esikarsintakiertuetouhu ei Marko Maunukselalle ole, sillä hän on tuuraillut kierueella satunnaisesti aikaisempina vuosina. Luonnollisesti muistissa ovat myös omat kokemukset muutaman vuoden takaa. Vuonna 2010 Marko Maunuksela oli itsekin laulajakandidaattina esikarsintakiertueella, joka silloin järjestettiin nykymuodossaan, Ylen aluetoimituksissa, ensimmäistä kertaa.

Klippi tai kiertue - molempi parempi

Tangolaulukilpailuun voi osallistua paitsi käymällä laulamassa esikarsintakiertueella, myös omatekoisella videoklipillä. Oman videon voi kuvata esimerkiksi puhelimella tai tabletilla, mutta Marko Maunuksela toteaa, että esikarsinakiertueelle osallistumisessa on kuitenkin oma viehätyksensä ja se käy myös harjoituksesta.

– Joutuu oikeasti siihen pakkotilanteeseen, että nyt laitetaan kamera pyörimään ja nyt sä alat laulaa ja kerralla purkkiin, sitä se kumminkin tulee jatkossakin olemaan.

– Kotonahan sen voi ottaa vaikka 16 kertaa uusiksi ja katsoa, mikä on paras. Mutta sitten kuitenkin jatkossa, kun mennään kisaa eteenpäin, ei niitä ottoja sitten enää oteta, hän muistuttaa. Maunuksela painottaa kuitenkin, että videoklipin laittaminen on silti ihan yhtä arvostettu tapa osallistua, kuin esikarsintakiertueella laulaminenkin.

Persoonaa kehiin ja omana itsenä paikalle

Marko Maunukselan valinnasta tangokuninkaaksi tulee kesällä kuluneeksi viisi vuotta. Paljon on ehtinyt tapahtua siinä ajassa, mutta yhä hän muistaa myös esikarsintakiertueelle osallistuvan laulajan hikisen paikan. Konkarin mukaan hyvä valmistautuminen on kaiken a ja o.

– On klisee sanoa, että tulkaa omana itsenänne, mutta kyllä se pitää paikkansa. Se aika nopeasti murenee, jos lähtee imitoimaan jotain. Että sillä lailla avoimin mielin ja hyvin valmistautuneena. Harjoittelee kappaleen niin hyvin, ettei ole epävarma olo, kun kamera pannaan pyörimään, Maunuksela opastaa ja peräänkuuluttaa vielä rentoutta.

– Mä olen nimenomaan tsemppaamassa ja auttamassa, puretaan sitä jännitystä yhdessä. Höpötellään, nauretaan ja tehdään tilanteesta rento, Marko Maunuksela lupaa.