Kevätaurinko uhkaa nuoria havukasveja – huputtamisen viime hetket käsillä

Nyt on aika suojata nuoret kasvustot kevätauringolta. Hupulla suojaamalla kasvi ei pääse aloittamaan elintoimintojaan liian aikaisin. Erityisesti nuoret havupuut  ja -pensaat ovat keväällä koetuksella.

Kuva: Sami Pöntinen/Yle

Auringonpaiste voi tehdä suurtakin haittaa puutarhan kasveille keväällä. Jos maa on pahasti jäässä auringon porottaessa, ei kasvi saa kasvuun tarvittavaa vettä maasta. Seinäjoen kaupunginpuutarhuri Hannu Ojasen mukaan nyt on viimeiset hetket suojata nuoret kasvustot.

– Erityisesti nuoret havupuut  ja -pensaat, jotka ovat istutettu viime kesänä tai vuosi-pari sitten, ovat keväällä koetuksella, Ojanen kertoo.

Hupulla suojaamalla kasvi ei pääse aloittamaan elintoimintojaan liian aikaisin.

– Kun elintoiminnot lähtevät kasvilla käyntiin, niin siellä voi olla kymmenien asteiden ero ulkoilman ja kasvin sisällä olevan ilman välillä. Jos se ei saa maasta vettä, niin sitten se ryhtyy ottamaan nestettä toisista soluista ja tuhoutuu, Ojanen kertoo.

Juuttikangassäkillä, kuusenhavuilla tai varjostuskankaalla, mutta ei jätesäkillä

Hannu Ojasen mukaan hyviä varjostajia kasvipuille ovat esimerkiksi juuttikangassäkit sekä puutarhamyymälöistä ostettavat varjostuskankaat. Ensi hätään kasveja voi peittää kuusenhavuilla, kuten Ojanen on itse omalla pihallaan tehnyt. Jätesäkkejä Ojanen ei kuitenkaan suosittele.

– Jos muovilla ryhtyy peittelemään, niin se voi olla sitten huonompi juttu. Muovin sisällä lämpötila voi nousta korkeaksikin. Ilman pitää päästä virtaamaan, että huppu itsessään ei lämmitä kasvia.

Vanhemmat kasvit, jotka ovat päässeet juurtumaan maahan pärjäävät keväisin paremmin. Hupun voi ottaa pois kasvin päältä, kun maa on sulanut. Maan sulamista voi jouduttaa kastelemalla kasvien juuristoa lämpimällä vedellä.