Hyppää sisältöön

Lihapyöryköiden outo koostumus: Lihapitoisuus nolla prosenttia

Elintarvikkeiden lihaprosentti ei aina anna täyttä kuvaa tuotteiden sisällöstä. Esimerkiksi Ruokakesko markkinoi nettisivuillaan lihapyöryköitä, joiden lihapitoisuus oli tuoteselosteen mukaan pyöreä nolla. Käytännössä pyöryköissä on possua ja kanaa, mutta niin sanottuja jämäpaloja ei saa kutsua lihaksi. Ruokakesko poisti pyöryköistä liha-sanan nettisivuiltaan maanantaina.

Kuva: Mika Viljanen / Yle

Lihapyöryköissä on perinteisesti käytetty vaihtelevia osia eläinten ruhoista. Niin tehdään nykyäänkin, mutta joidenkin pyöryköiden nimestä on jouduttu tiputtamaan liha pois.

– Koneellisesti eroteltua lihaa ei saa kutsua lihaksi. Se erotellaan luusta mekaanisesti puristamalla sen jälkeen, kun ruhosta on poistettu veitsellä leikaten ne osat, jotka saa lihaksi määritellä, kertoo Ruokakeskon tuotetutkimuspäällikkö Heta Rautpalo.

Esimerkiksi Ruokakeskon valikoimasta löytyy pyöryköitä, joiden lihapitoisuudeksi on määritelty tuoteselosteessa nolla prosenttia. Pyöryköissä on kuitenkin kanaa ja possua. Rautpalon mukaan kuluttajia ei pyritä johtamaan harhaan.

– Pyöryköissä on näitä lihaan verrattavia ainesosia 52 prosenttia. Nykyisen lainsäädännön mukaan niissä ei kuitenkaan ole sellaisia lihan osia, joita saa lihaksi kutsua.

"Johonkin nekin kannattaa käyttää"

Heta Rautpalo kokee koko ruhon käyttämisen hyödylliseksi. Se mahdollistaa myös huokeampien tuotteiden tarjoamisen.

– Johonkin nekin ainekset kannattaa käyttää ja ne sopivat hyvin tällaisiin jauhettuihin lihatuotteisiin.

Ruokakeskon nettisivuilla pyöryköitä oli nimitetty virheellisesti lihapyöryköiksi. Tilanne korjattiin maanantaina.