Koulutuksen tuska jatkuu – Valtion luparumba jäi pois, mutta säästöistä ei luovuttu

Lukioiden ja ammattikoulujen ei tarvitse hakea syksyllä toimilupiaan uudelleen. Lupauudistuksen yhteydessä koulujen määrää olisi myös karsittu suurempien ja toisaalta myös erikoisyksikköjen tieltä. Puolueet eivät luopuneet 260 miljoonan euron säästövaateistaan, joten asiaan palataan vaalien jälkeen.

Kotimaa
Opiskelija kirjoittaa muistiinpanoja.
Yle

Eduskunnan sivistysvaliokunta on kaatanut hallituksen esityksen, jonka mukaan jokainen lukio ja ammattikoulu olisi joutunut hakemaan syksyllä toimilupaansa uudelleen. Tämän esityksen osuus valtion 260 miljoonan euron säästökampanjasta toisen asteen koulutuksessa olisi ollut 69 miljoonaa euroa, laskee Kajaanin koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen.

– Sen verran laskettiin byrokratialle hinnaksi. Toisaalta niitä euroja eivät puolueet ole muuttaneet, joten parin seuraavan vuoden aikana on löydettävä keinot, joilla koulutus maksaa 260 miljoonaa euroa vähemmän. Valtio toivottavasti ottaa asiaan kantaa heti vaalien jälkeen.

Mikäli hallituksen esitys olisi mennyt läpi, lupien uudistamisessa olisi Tuomisen arvion mukaan samalla uudistettu kouluverkkoa.

– Käytännössä koulujen yksikkökoko olisi kasvanut ja toisaalta erikoistuvia oppilaitoksia olisi tullut lisää. Toisaalta niin voi käydä nytkin rahan takia. Joka tapauksessa vuonna 2017 koulutuksen rahoituksessa merkkaa valmistuneiden määrä, ei opiskelijoiden määrä.

Säästölinja on ollut koulutuksessa niin kova viimeisten vuosien aikana, että Tuominen toivoo valtiolta selkeitä linjauksia koulutukseen ja nopeasti.

– Ei enää voi ajatella, että koulutetaan ihmisiä sama määrä, mutta vähemmällä rahalla. Pakko on oppia luopumaan jostain. Yksinkertaistetusti voi sanoa, että josko koulutetaan puolet nykymäärästä, mutta puolta paremmin. Nykynuori oppii toisella tavalla ja tarvitsee toisenlaisia oppeja kuin nykyaikuinen. Löytyykö valtiolta siis rohkeutta tehdä muutakin kuin säästöjä?