Sibeliustalossa seinät leveällä ja katto korkealla – kulttuuripyhätöstä kasvoi koko kansan talo

Kiistellystä puuarkkitehtuurin helmestä on kasvanut 15 vuodessa kansan suosima viihdemekka ja maailmanlaajuisesti arvostettu konserttitalo. Lahden Sibeliustalo rakennettiin alun perin Sinfonia Lahden päämajaksi, nykyään taloa käyttävät niin mangafanit kuin vapaapainijatkin.

Sibeliustalon arkkitehtuuri on saanut innoituksensa suomalaisesta metsästä. Talo oli valmistuessaan Suomen suurin julkinen puurakennus sataan vuoteen. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Lahden Sibeliustalo listattiin jälleen viime viikolla maailman kymmenen parhaimman konserttitalon joukkoon The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. Maanantaina 15 vuotta täyttänyt konserttitalo on vakiinnuttanut paikkansa, vaikka alkutaipaleella olikin hankaluuksia.

1990-luvun lopussa Sibeliustalon rakentamisesta käytiin Lahdessa kovaa vääntöä. Kaupunginvaltuustossa talon kannattajat voittivat vain yhdellä äänen enemmistöllä keväällä 1998. Puuarkkitehtuurin taidonnäytteen rakentamisessa oli ongelmia – alkuvuosina muun muassa talon julkisivun lasi- ja puuverhousta piti parannella useaan otteeseen.

Yksi suuri syy talohankkeelle oli Sinfonia Lahden niittämä menestys ulkomaita myöten.

– Ei tätä taloa olisi, jos orkesteri ei olisi tehnyt määrätietoista työtä. Nyt on kuitenkin tärkeää, että talossa tapahtuu muutakin. Sibeliustalo seisoo kolmella jalalla: orkesteri, viihdetarjonta ja kokoukset, muistuttaa liiketoimintapäällikkö Anu Kärkkäinen.

Sibeliustalo komistaa Lahden satamaa, joka on kehittynyt puutalon kanssa yhtä jalkaa kaupunkilaisten olohuoneeksi.

– Siihen vaikuttavat myös rannan yrittäjät. Ja tuo järvi: siellä kalastetaan, pilkitään, kävellään ja hiihdetään. Meille se tarjoaa maiseman. Vesijärvi on upea esimerkiksi syysmyrskyn aikaan. Järvi käy kuumana ja puunlehdeissä on vielä värit, maalailee Kärkkäinen.

Muutama vuosikymmen sitten Lahden satama oli teollisuusalueen takana. Sibeliustalossa alusta asti työskennellyt Kärkkäinen saikin alkuaikoina monesti vastailla kysymykseen "missä teillä siellä muka satama on", kun hän ohjasi ensimmäisiä seminaarivieraita uuteen kongressi- ja konserttitaloon.

– Kun talo avattiin 9. päivä maaliskuuta, niin me pääsimme muuttamaan rakennukseen 12 päivää ennen avajaisia. Täällä ei ollut lukkoja. Tulimme tähän Metsähalliin ja tämä oli täynnä pahvilaatikoita ja kontteja, jotka olivat täynnä koodeja. Koodien ja kartan perusteella siirtelimme pöydät ja tuolit oikeille paikoilleen ympäri rakennusta, muistelee Kärkkäinen.

Kuninkaalliset, formulaveneet ja painijat

EU:n huippukokous vuonna 2006 ja kruununprinsessa Victorian ja miehensä Danielin vierailu vuonna 2010 – siinä Kärkkäisen valitsemat kohokohdat Sibeliustalon tuhansien tapahtumien joukosta.

– Finlandia-klubin avaaminen oli aikanaan iso juttu. Klubi oli savuton, ensimmäisiä laatujaan ennen kuin tupakkalaki lähti sitä määrittämään. Pelättiin, että onko savuton rokkiklubi uskottava. Saimme silloin yhden kirjallisen valituksen ja sitten tupakkalaki seurasikin perässä.

Konserttien ja kongressien lisäksi lasiseinien sisäpuolella järjestetään paljon muitakin tapahtumia. Esimerkiksi tuhannet anime- ja mangaharrastajat kokoontuvat Sibeliustalossa kaksi kertaa vuodessa. Kesällä 2009 talon edustalla kaasuttivat kilpaa F1-veneet. Sibeliustalon piha on toiminut MM-rallien varikkona, pääsalissa on pidetty vapaaotteluita ja viime kesänä talossa valittiin pääministeri.

– Tämä on koko kansan talo, sanoo Kärkkäinen. Ehdottomasti.

Sibeliustalon omien 15-vuotisjuhlien lisäksi tämän vuoden ohjelmaa värittävät talon nimikkosäveltäjän, Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlat. Talossa raikaa usein muukin kuin klassinen musiikki. Monet pääsalin pop-konsertit myydään loppuun.

– Jos sana Cheek kuiskataankin, niin kauaa ei nokka tuhise ja paikat on myyty. Suomalaiset artistit myyvät tänä päivänä hyvin. Kaikkein nopein oli Eppu Normaalin paluukeikka pitkän tauon jälkeen. Lippuja myytiin viisi minuuttia, Kärkkäinen paljastaa.

– Talo on päässyt teini-ikään. En tiedä, alkaako meillä nyt teiniangsti. Viesti kaupunkilaisille on edelleen sama: tulkaa ovesta sisään, tervetuloa, lausuu Kärkkäinen.

10.3. klo 8.40 lisätty linkki The Guardianin artikkeliin