1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Yleisöruuhka yllätti järjestäjät ampumahiihdon MM-kisoissa: "Olimme pulassa"

Järjestelyt kangertelivat ampumahiihdon maailmanmestaruuskilpailuissa Kontiolahdessa ensimmäisenä kisaviikonloppuna. Pahimmillaan Joensuun torilla oli lauantaina satojen metrien jono stadionille liikennöiviin yleisöbusseihin. Närää aiheutti myös se, että kaikki lipun ostaneet eivät mahtuneet omaan katsomoonsa. Järjestäjät vakuuttavat, että kyse oli alkukankeudesta.

urheilu
Jono Joensuun torilla
Janne Ahjopalo / Yle

Joensuun kaupunki on järjestänyt ilmaiset yleisöbussit, jotka liikennöivät noin 15 kilometrin matkaa kaupungin keskustan ja Kontiolahden ampumahiihtostadionin välillä. Jo ensimmäinen kisaviikonloppu paljasti, että suuret yleisömassat tuottavat vaikeuksia kisaorganisaatiolle.

- Lauantaina, kun torille pamahti yhtaikaa suurin piirtein tuhat ihmistä ja jono muodostui usean sadan metrin mittaiseksi, kyllähän siinä monet ihmiset hämmästyneitä olivat, kertoo yleisökuljetuksista vastaava tuottaja Tuomo Lehtinen Joensuun kaupungilta.

Lehtisen mukaan osa ymmärsi ruuhkia, osa oli tyytymättömiä.

- Ihmiset eivät täällä ole tottuneet siihen, että ruuhkia on paljon ja lähtevät siksi vähän viiveellä liikkeelle ja hämmennystä syntyy enemmän.

- Esimerkiksi lauantaina aamupäivällä liikkuneet linja-autot ajettiin puolityhjinä stadionille, mutta puolitoista tuntia ennen kuljetusten lopettamista pamahti todella paljon ihmisiä kerralla. Emme olleet varautuneet ihan niin suureen määrään, sitten olimme pulassa ja sen suman purkaminen kesti jonkun aikaa, Lehtinen myöntää.

Lehtisen mukaan suma purettiin ylimääräisillä autoilla ja sunnuntaina kyydit toimivat jo sujuvasti lisäautojen avulla.

- Ja tuolloin ihmiset osasivat myös lähteä vähän aiemmin liikenteeseen. Sunnuntaina ei tainnut olla yli 30 metrin jonoa missään vaiheessa.

Lauantaista on otettu opiksi

Tuottaja Tuomo Lehtinen ottaa ilmaiskyydeistä sataneen arvostelun niskoilleen.

- Meidän olisi pitänyt vielä enemmän painottaa sitä, että pitää lähteä ajoissa liikkeelle, jotta ihmisvirta olisi tasaisempi. Toiseksi meillä ei ollut ihan riittävästi autoja sitä ruuhkahuippua varten.

Sen sijaan bussien lähtöpisteitä ei voi Lehtisen mukaan torin ympäryksen muun liikenteen vuoksi lisätä, vaan järkevin paikka on Torikadulla.

Yli 17 000 katsojan ruuhkapäivästä lauantaista on kyytijärjestäjän mukaan jo otettu opiksi.

- On saatu lähtö- ja lastausvälit pienennettyä ja sunnuntaina homma toimi jo tosi hyvin.

Sunnuntaina paikalla oli liki 13 000 katsojaa ja alueen purkuvaihe kesti puolitoista tuntia eli tunnin vähemmän kuin lauantaina. Lehtinen suosittelee jatkossakin yleisöbussien käyttöä.

- Bussilla pääsee joka tapauksessa nopeampaa ajoreittiä kuin omalla autolla paikan päälle ja se vie suoraan portin eteen. Autoon pakkaaminen kestää kuitenkin jonkun verran stadionilla, koska siellä ei ole hirveän isot tilat paluun järjestämiseen, Lehtinen muistuttaa.

Katsomoissa liikaa väljyyttä

Yleisömäärä yllätti lauantaina myös stadionilla, jossa katsomoiden pakkaaminen täyteen yleisöä tuotti ongelmia.

- Miesten kisan aikana oli kokemattomuutta yleisön pakkaamisessa riittävän tiukkaan, mutta naisten kisaan mennessä ongelma oli poistettu, lipunmyynnin päällikkö Jarno Lautamatti vakuuttaa.

Väkeä siirrettiin muun muassa viereisiin katsomoihin. Tällaisia tapauksia oli Lautamatin tiedon mukaan muutamia kymmeniä. Sitä miten näille katsojille korvataan menetetty katsomopaikka, Lautamatti ei halua kertoa julkisesti.

- Tiedettiin kyllä etukäteen, että lauantaina paljon tulee väkeä olemaan paikalla, mutta yleisömäärä oli tuolloin aika äärirajoilla. Toisaalta tiettyihin katsomoihin on tietty kapasiteetti. Kun ihmiset sitten menivät sinne aluksi hieman liian väljästi olemaan, tästä tämä sitten seurasi.

Lautamatti vakuuttaa järjestäjien olevan pahoillaan tilanteesta ja pyrkivän korvaamaan sähläyksen asiakkaille.

Mäkäräisen suosio testaa vielä järjestelyt

Jäljellä on vielä viisi kisapäivää. Maanantai ja tiistai ovat välipäiviä, seuraava järjestelyjä testaava kilpailu on keskiviikkoiltana. Tuolloin on vuorossa naisten 15 kilometrin normaalikilpailu. Kotikonnuillaan kisaavaan Kaisa Mäkäräiseen kohdistuvien mitalitoiveiden odotetaan vetävän stadionille sankoin joukoin pohjoiskarjalaisia katsojia.

- Olen erittäin luottavainen, että koko loppukisojen ajan homma tulee toimimaan huomattavasti paremmin. Jotakin odottamisia sellaisella yleisömassalla kuitenkin varmasti tulee jossakin päässä - lähdössä tai paluussa bussin odottaminen tai parkkipaikalta kävelymatka ja portilla sisäänpääseminen. Mutta meidän kuljetusten osalta lupaan, että sellaisia ruuhkautumisia ei enää tule, Tuomo Lehtinen vakuuttaa.

Lue seuraavaksi