Saksassa heräsi pelko: Islamistit voivat soluttautua armeijaan saamaan asekoulutusta

Ääri-islamilaisten taistelijoiden riveihin on liittynyt arviolta 600 saksalaista. Heistä ainakin 20 on palvellut aiemmin Saksan armeijassa.

Ulkomaat
Irakiin suuntaavat Saksan armeijan sotilaat nousivat Transall-kuljetuskoneeseen Naton Hohnin ilmatukikohdassa 19. syyskuuta 2014.
Irakiin suunnanneet Saksan armeijan sotilaat nousivat Transall-kuljetuskoneeseen Naton Hohnin ilmatukikohdassa 19. syyskuuta 2014. Daniel Reinhardt / EPA

Saksan sotilastiedustelu on huolestunut mahdollisuudesta, että ääri-islamilaiset hankkivat sotilaskoulutuksen soluttautumalla Saksan armeijaan. Saamaansa koulutusta nämä voisivat sitten hyödyntää Syyriassa tai Irakissa äärijärjestö Isisin riveissä.

Militärischen Abschirmdienstiä johtava Christof Gramm sanoo Die Welt -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että tällaisten sotilaskoulutukseen pyrkivien erottaminen hakijoiden joukosta on vaikeaa. Gramm haluaisi nyt aloittaa palvelukseen pyrkivien taustojen tarkan selvittämisen. Saksan puolustusministeriön tiedottaja Ingo Gerhartz sanoo, että poliisi tarkastaa pyrkijöiden rikosrekisterin jo nyt.

Grammin mukaan yksikään aktiivipalveluksessa oleva saksalaissotilas ei tiettävästi ole liittynyt ääri-islamistien riveihin, mutta ainakin 20 aiemmin Saksan armeijassa palvellutta on matkannut rintamalle.

Kaikkiaan Saksasta on lähtenyt arviolta 600 ihmistä taistelemaan ääri-islamilaisten joukoissa.

Lähteet: Reuters