Putin myöntää: Krim vallattiin salaisen suunnitelman jälkeen

Venäjän presidentti Vladimir Putin on myöntänyt, että Krimin valtausta suunniteltiin salaisessa kokouksessa päiviä ennen kuin tunnuksettomat vihreät miehet saapuivat alueelle. Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta viime maaliskuussa.

Ulkomaat
"Vihreä mies" Krimillä.
Tunnukseton "vihreä mies" Krimillä. Kerstin Kronvall / Yle

Venäjän valtiollinen ykköskanava esitti sunnuntaina otteen dokumenttielokuvasta, jossa Putin sanoo määränneensä aloittamaan työt ”Krimin palauttamiseksi Venäjälle” läpi yön kestäneen kokouksen jälkeen viime helmikuussa.

Putin oli kutsunut Kremliin koolle joukon turvallisuus- ja puolustusviranomaisia ”Ukrainan presidentin Viktor Janukovitshin hengen pelastamiseksi”. 22. helmikuuta alkaneen ja seuraavaan päivään aamuseitsemään kestäneen kokouksen päätteeksi Putin totesi, että syytä on aloittaa työt myös ”Krimin palauttamiseksi Venäjälle”. Tuolloin valtaussuunnitelmat pidettiin visusti salassa.

Neljä päivää Kremlin kokouksen jälkeen tunnuksettomat vihreät miehet saapuivat Krimille ja valtasivat aluehallintorakennuksia ja nostivat salkoon Venäjän lipun. Venäjä kiisti alun perin joukkojensa olevan Krimillä, mutta sittemmin Putin myönsi venäläissotilaiden olevan niemimaalla ”tukemassa Krimin itsepuolustusjoukkoja”.

Krim liitettiin Venäjään virallisesti 18.3.2014 kaksi päivää kiistellyn kansanäänestyksen jälkeen. Kansainvälinen yhteisö on laajasti tuominnut Krimin valtauksen.

Venäjän valtiollisen television ykköskanava ei ole julkistanut dokumenttinsa esityspäivää, mutta on sanonut sen tulevan ulos pian.

Lähteet: AP